nieuws

Landesbausparkasse gaat intensief campagne voeren voor bouwsparen

Archief

Landesbausparkasse gaat intensief campagne voeren voor bouwsparen

De begin dit jaar op de Nederlandse markt actief geworden Duitse Landesbausparkasse in Münster heeft een intensieve reclamecampagne gepland ter promotie haar bouwspaarprodukt. De campagne moet dit najaar van start gaan.
De Landesbausparkasse (LBS) is een dochteronderneming van de Westdeutsche Landesbank, de staatsbank voor de deelstaat Nordrhein Westfalen. De bank heeft een adviesbureau in Enschede (6 medewerkers) geopend voor het bewerken van het grensgebied in de regio Twente.
“Vooralsnog richten we ons op Nederlandse cliënten die in Duitsland werkzaam zijn”, zegt verkoopleider R. Müllers van het adviesbureau in Enschede. In later stadium zouden andere regio’s in het oosten van ons land aan bod moeten komen. Op beperkte schaal zouden zaken worden gedaan met lokale assurantiekantoren.
Volgens Müllers zijn tot dusver zo’n 150 contracten gesloten met een bouwspaarsom van in totaal f 10 mln.
De Landesbausparkasse onderzoekt ook de mogelijkheden tot samenwerking met de SNS Bank Overijssel. Gekeken wordt naar combinatieprodukten van bouwsparen en hypotheken. SNS wil eerst de behoefte onder cliënten peilen. “Van een overeenstemming over samenwerking is nog geen sprake”, aldus een SNS-woordvoerder.
Leonberger Bausparkasse
In de afgelopen drie jaar zijn in ons land nog twee Duitse aanbieders van het bausparen actief (geweest). De Leonberger Bausparkasse, de vierde Bausparkasse in Duitsland, werd begin 1992 actief in de noordelijke provincies met haar produkt System Leonberger Weg.
Aanvankelijk opereerde de bank vanuit de naburige Duitse grensplaats Leer. In Winschoten zou ook een vestiging worden geopend, maar zover is het nooit gekomen. Ondanks de inzet van de ervaren, vloeiend Nederlands sprekende, bankman Heinz Focken als regioleider liepen de activiteiten van de Leonberger na een jaar definitief spaak.
Bausparkasse Badenia
Eind 1992 zette Bausparkasse Badenia in Karlsruhe, de derde Bausparkasse van Duitsland, een eerste stap in ons land. Deze bank zette een agentuurorganisatie op onder de naam De Bouwspaarder en opende een filiaal Amsterdam. Directeur J. Lensing, jarenlang in dienst van Badenia, kreeg de taak het bouwsparen in ons land te stimuleren. Dat lukte niet in samenwerking met het intermediair. Ook een landelijk net van advieswinkels kwam niet van de grond.
Na het terugtrekken van Badenia, heeft Lensing de Amsterdamse vestiging onder de naam Bouwspaarland (6 medewerkers) voortgezet, en sinds een halfjaar een tweede bijkantoor (3 medewerkers) geopend in Den Haag. Hij adviseert in bouwspaarhypotheken, een combinatie van bouwspaarcontract en aflossingsvrije hypotheek. De produktie loopt goed, zegt hij. “Ik ben tevreden, maar het kan altijd beter.”
Oriënterende gesprekken
Een van de assurantiekantoren waaraan De Bouwspaarder een agentschap heeft verleend, is Hunink & Holtrigter Assurantie-adviseurs in Apeldoorn. Na het fiasco van Badenia in ons land, is dit kantoor kopschuw geworden voor nieuwe zakenpartners. Directeur J.R. Holtrigter ontkent niet, dat er oriënterende gesprekken zijn geweest met het filiaal van de Landesbausparkasse in Enschede, maar wil (nog) geen agentschap aanvragen. “Eerst zal er duidelijkheid moeten komen over de continuïteit van de activiteiten in ons land.”
Broch-Karreman Hypotheken & Verzekeringen in Monster zegt nog wel een agentschap van Bouwspaarland te hebben, maar geen zaken te doen. “Bouwsparen is een moeizaam produkt. Het is moeilijk over te brengen aan de cliënt”, licht directeur W.N.M. Karreman toe. Hij heeft (nog) geen contacten met de Landesbausparkasse.
Het correspondentie-adres van het Nederlandse filiaal van de Landesbausparkasse luidt: Oldenzaalsestraat 7c, 7511 DV Enschede. Tel. 053 – 35.10.00. KADERBERICHT
Bouwsparen: sparen en lenen met één produkt
Bouwsparen is een produkt dat uiteenvalt in een spaarregeling en een vaste lening. De contractant is verplicht tot het sparen van 40% of 50% van de benodigde bouwspaarsom (=spaarsom en vaste lening) met een bepaald minimum. Dit spaarbedrag mag ook ineens worden gestort. Over het spaardeel wordt een vaste (lage) rente vergoed, variërend van 2,5% tot 4%. Bij het bereiken van de beoogde spaarsom heeft de contractant recht op een hypothecaire lening van 60% resp. 50% van de bouwspaarsom tegen een vaste rente (4,5% tot 6%). Het spaartraject duurt gemiddeld 7 jaar, afhankelijk van de hoogte van de periodieke inleg en de beoogde spaarsom, met een minimum van 24 tot 37 maanden bij een storting ineens van 40% resp. 50% van de bouwspaarsom. De periode waarin de lening moet worden afgelost, varieert van 7 tot maximaal 10 jaar en 3 maanden. Tussentijdse aflossing is altijd boetevrij mogelijk.

Reageer op dit artikel