nieuws

Kwart levensverzekeraar negeert oproep toezichthouder

Archief

Een snel onderzoek van de Verzekeringskamer naar de naleving van de jongste regels voor consumentenvoorlichting is door een kwart van de levensverzekeraars gewoonweg genegeerd.

De Verzekeringskamer werd al niet vrolijk van de conclusies van het onderzoek naar de naleving van de Regeling Informatieverstrekking aan Verzekeringnemers 1999 (RIV). De meeste levensverzekeraars bleken de invoeringsdeadline van 1 augustus namelijk niet te hebben gehaald; iets wat in juli al duidelijk was geworden na een AM-inventarisatie onder de twintig grootste marktpartijen (zie AM 15, pag.1).
Pijnlijker voor de toezichthouder is het feit dat 22 van de 89 aangeschreven maatschappijen überhaupt niet reageerden op de quick-scan. “Dat geeft te denken over de interne bedrijfsvoering van deze maatschappijen”, aldus VK-woordvoerder Kees Verhagen. “Het wordt hoog tijd voor wetgeving die ons in staat stelt in dit soort gevallen boetes en dwangsommen op te leggen. Dit kan natuurlijk niet.”
Maart 2000
Van de 67 maatschappijen die wel binnen een week antwoord gaven aan hun toezichthouder, blijken er 23 in geslaagd te zijn om de nieuwe beleidsregels van de RIV – zoals openheid over afkoopwaarden en een productleeswijzer – vóór 1 augustus in te voeren. Onder de grote marktpartijen gold dit voor Amev, Centraal Beheer en Zurich.
Nog eens 12 levensverzekeraars hebben de RIV op 1 september geïmplementeerd – waaronder Interpolis en NN -, terwijl nog eens 25 maatschappijen aan Apeldoorn hebben beloofd dit vóór 1 oktober te doen. Resteren er nog zeven, waarvan de laatste verwacht in maart 2000 ongeveer aan de wettelijke RIV-regeling te kunnen voldoen. Welke maatschappij dat is kan Verhagen niet zeggen.
Verhagen: “Het grootste deel van de maatschappijen is voor 1 oktober klaar. Dat is geen 1 augustus, zoals bedoeld, maar wij vinden het nog redelijk. Wel is duidelijk dat de planning van verzekeraars in de toekomst beter moet.”

Reageer op dit artikel