nieuws

‘Kwart gaat levensverzekering binnen drie jaar online sluiten’

Archief

Veel klanten in volwassen verzekeringsmarkten, waaronder Nederland, zijn van plan levensverzekeringen in de nabije toekomst direct via internet te sluiten. Binnen drie jaar zou 28% dat online willen gaan doen.

Dat stellen CapGemini en Efma (European Financial Management & Marketing Association) in hun World Insurance Report 2008. Voor andersoortige verzekeringen zegt 34% van de 11.000 ondervraagde consumenten zich tot het internet te gaan wenden. “De opkomst van het internet brengt sommige bestaande distributienetwerken overduidelijk in een lastig parket”, luidt een conclusie.
Groeikansen
Volgens het rapport is aan de meeste verzekeringsbehoeften van consumenten in volwassen markten ruimschoots voldaan. Een klant heeft gemiddeld 5,2 polissen (1,5 levensverzekeringen en 3,7 andere verzekeringen), die hij gemiddeld 9,2 jaar houdt. In Nederland zijn die cijfers nog hoger: 5,7 polissen verdeeld over 1,7 levensverzekeringen en 4,0 andere verzekeringen, met een gemiddelde looptijd van 10,2 jaar.
Ondanks dat markten verzadigd zijn, voorzien de onderzoekers groeimogelijkheden voor verzekeraars. Vooral in Groot-Brittannië zou een flinke stijging van het aantal nieuwe contracten zichtbaar zijn, maar ook in de Verenigde Staten, Italië en Spanje. Naar verwachting breidt deze trend zich uit naar andere volwassen verzekeringsmarkten. “Passieve klanten worden daadkrachtiger in koopgedrag en loyaliteit. Voor sommige verzekeraars een bedreiging, voor andere een mogelijkheid om markten te veroveren.”
Boston
Een onderzoek van Boston Consulting Group leidt tegelijkertijd tot de conclusie dat Nederlandse verzekeraars de komende jaren omzetgroei wel uit hun hoofd kunnen zetten. “Vooral kleine verzekeraars zullen tot 2011 elk jaar met dalende omzet kampen”, zo noteert dagblad De Telegraaf, citerend uit een lezing van Boston-consultant Frans Blom. Hoewel het onderzoek nog niet definitief is afgerond, stelt Blom dat de huidige groeiprognoses van enkele grote verzekeraars niet reëel zijn. Alleen verzekeraars met een zorgverzekeringstak zouden nog op enige groei kunnen rekenen.

Reageer op dit artikel