nieuws

‘Kunst veelal niet goed verzekerd’

Archief

Door forse waardestijgingen in de afgelopen jaren is tegenwoordig een groot deel van de kunstcollecties onvoldoende verzekerd, waarschuwt kunstverzekeraar Hiscox. Het bedrijf baseert zich daarbij op een onderzoek onder kunstverzamelaars in het Verenigd Koninkrijk.

Volgens Jeroen Opstelten van Hiscox is de waarde van schilderijen van oude meesters als Rubens, Metsu, Frans Hals, Van der Helst en Canaletto de afgelopen tien jaar met 50% gestegen. De laatste twee jaar steeg de waarde zelfs met bijna 20%. Daarnaast is de waarde van hedendaagse kunst de laatste tien jaar zelfs met 55% toegenomen. De forse waardestijgingen hebben ertoe geleid dat het merendeel van de kunstverzamelaars nu onderverzekerd is. Hiscox schat dat circa 80% van de kunst- en antiekverzamelaars onvoldoende zijn verzekerd in geval van calamiteiten. Ook heeft 30% nog nooit een taxatie laten verrichten.
Voor het verzekeren van kunst heeft Opstelten een speciale checklist opgesteld:
1 controleer of de polis schade dekt als gevolg van alle van buitenkomende onheilen (is er een ‘all risks’ dekking);
2 controleer of de polis schade dekt aan kunstobjecten als gevolg van het vervoer hiervan;
3. controleer of er ook dekking op andere locaties is, bijvoorbeeld bij een restaurateur;
4. zorg dat kunstobjecten regelmatig, bij voorkeur elke drie jaar, worden getaxeerd om onderverzekering te voorkomen;
5. achterhaal of de polis waardevermindering als gevolg van schade dekt.

Reageer op dit artikel