nieuws

Kredietreclame moet totale kosten melden

Archief

Een reclamespot of advertentie voor consumptief krediet moet vanaf nu ook vermelden wat bij een bepaalde limiet en een bepaalde rente het totale bedrag is dat de klant voor de lening moet betalen.

Minister Zalm (Financiën) heeft daartoe in het Besluit Financiële Dienstverlening een aanvullend voorschrift opgenomen voor kredietreclames die rentepercentages of maandlasten noemen. In zulke uitingen moet voortaan ook worden vermeld wat de totale kosten zijn voor de klant.
Zalm heeft de aanpassing gedaan na een voorstel van de vaste Kamercommissie voor Financiën. “Ik heb dit voorstel overgenomen, omdat ik met deze leden van mening ben dat het wenselijk is de consument, meer dan nu het geval is, reeds in de reclamefase te informeren over de kosten van het lenen van geld”, schrijft Zalm een de Tweede Kamer. “Verwacht wordt dat een concrete weergave van de totale prijs van de lening afgezet tegen het leenbedrag meer effect heeft op de bewustwording van de consument dan een algemene notie of waarschuwing in een reclame-uiting.”

Reageer op dit artikel