nieuws

Kostengrens NHG 6% omhoog

Archief

Vanaf 1 januari komen leningen tot en met _ 265.000 in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

De huidige grens ligt op _ 250.000. De verhoging betekent dat koopwoningen tot een koopsom van _ 236.607 (bestaande bouw) of _ 245.370 (nieuwbouw) volgend jaar voor NHG in aanmerking komen.
Verder gaat de zogeheten borgtochtprovisie voor de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, uitvoerder van de NHG, omhoog van 0,28% naar 0,40%. Die al eerder aangekondigde verhoging is ingegeven door het stijgende aantal executieverkopen. Directeur Karel Schiffer schat in dat de aanpassing de huizenkoper gemiddeld een euro per maand scheelt.
Jaarlijks maken 120.000 huishoudens gebruik van de garantie om bij verkoop van een woning geen restschuld aan de geldverstrekker over te houden. Dit jaar schat de stichting het aantal gedwongen verkopen op 900, met een gemiddeld verlies van _ 28.000. Vorig jaar waren er nog minder dan 600 executieverkopen, waarbij het waarborgfonds in totaal _ 19 mln moest uitkeren.

Reageer op dit artikel