nieuws

Kort geding over verbod pensioenshoppen uitgesteld

Archief

Het kort geding over het verbod op pensioenshoppen is enkele weken uitgesteld. De eisende partij verzamelt meer munitie, nadat gedaagde Aegon de klagende partij ter elfder ure verraste met een verbeterde aanbieding.

“Ik begin langzamerhand een beetje pissig te worden op Aegon”, stelt Jan van der Meer, directeur van PensioenPoint. “Met de mond belijden ze dat ze ook tegen het verbod op pensioenshoppen zijn, maar hun daden zijn anders.”
Samen met advocaat en pensioenhoogleraar Eric Lutjens treedt PensioenPoint namens een inwoner van Epe op als eisende partij in het kort geding tegen Aegon. De Epenaar had een kapitaalverzekering met pensioenclausule bij Aegon en wilde een pensioen aankopen bij Delta Lloyd. Met de wet in de hand weigerde Aegon overdracht van het geëxpireerde kapitaal.
Volgens Van der Meer heeft Aegon ervoor gezorgd dat het kort geding vorige week moest worden uitgesteld. “Deze man uit Epe kreeg van Aegon nog in 1999 – toen er van een shopverbod nog helemaal geen sprake was – een offerte voor een jaarlijkse pensioenuitkering van zo’n f 42.000. Bij Delta Lloyd kon hij f 49.000 krijgen. Later stelde Aegon zijn bod bij tot f 44.000. Toen de man alsnog wilde overstappen zei Aegon ineens: ‘Ho, er geldt een verbod’. Vervolgens spant hij, samen met ons, een kort geding aan en wat doet Aegon? Hangende het geding komen ze met een aanbieding van f 47.000, waarmee de grond onder het geding wordt weggeslagen; je moet namelijk wel sprake zijn van noemenswaardige schade met een spoedeisend karakter.”
Merkwaardig
Kort na het aangekondigde uitstel is Aegon met een persbericht naar buiten gekomen. Daarin laat Herman Kappelle namens Aegon weten het huidige shopverbod ongewenst te vinden. “Het is een merkwaardig kort geding omdat twee partijen met dezelfde uitgangspunten tegenover elkaar staan”, aldus Kappelle.
Eiser Van der Meer verbaast zich over die stelling van Aegon. “Je zou verwachten dat Aegon zich pro forma gaat verdedigen. Maar ik heb hun pleitnotitie gezien: nou, Aegon komt met zwaar verweer aanzetten. En verder proberen ze met een nieuwe offerte de bodem onder het geding weg te slaan.”
Meer dossiers
Over twee weken hoopt Van der Meer alsnog voor de president van de Haagse rechtbank te staan. “We hebben nog meer zaken tegen Aegon binnengekregen. Die dossiers willen we bij elkaar voegen, zodat de zaak aan gewicht wint.” Een andere reden voor het uitstel is van juridische aard.
Volgens Van der Meer zit er tussen de nieuwe dossiers een pensioenpost van ruim f 1,6 mln, waarbij er tussen de geoffreerde uitkeringen van Aegon en die van een andere verzekeraar oorspronkelijk een gat van zo’n f 39.000 per jaar zat. “Dat bewijst eens te meer welke belangen er op het spel staan bij dit verbod. En verzekeraars met grote pensioenportefeuilles, zoals Aegon, vinden het verbod uit commercieel oogpunt wel prima zo”, aldus Van der Meer.
Politiek
Na de gestelde en beantwoorde Kamervragen van D66’er Arthie Schimmel is het politiek stil geweest rond het verbod op pensioenshoppen. Schimmel beloofde na het voorjaarsreces nieuwe stappen te gaan ondernemen.
Hoe staat het daarmee? “Mevrouw Schimmel wil een amandement indienen. We moeten nog even kijken bij welke wetswijziging dit ingebracht kan worden”, aldus stafmedewerker Cintha van Heeswijk.

Reageer op dit artikel