nieuws

Koopsomproductie ABN Amro bijna één miljard gulden

Archief

Bankverzekeraar ABN Amro heeft vorig jaar f 922 mln aan koopsompremies geïncasseerd, tegen f 536 mln een jaar eerder. Dat betekent een groei van 72%.

Ter vergelijking: Interpolis was in 2000 goed voor f 1.095 (692) mln (+58%) aan koopsomproductie. In dat cijfer was de omzet van RoZeker inbegrepen. De grootbanken hebben derhalve optimaal geprofiteerd van de koopsomhausse van vorig jaar.
Bij ABN Amro steeg het periodieke premie-inkomen uit levensverzekeringen met 14% tot f 815 (716) mln. In totaal komt ABN Amro Leven daarmee op een brutopremie-inkomen van f 1.737 (1.252) mln. De bankverzekeraar passeert daarmee vrijwel zeker de intermediairmaatschappijen AXA, Hooge Huys en Stad Rotterdam op de ranglijst van levensverzekeraars. Gemeten naar brutopremie komt ABN Amro dan op de achtste plaats terecht.
Het schadebedrijf realiseerde een premiegroei van 24% tot f 419 (338) mln, naar schatting goed voor een plekje in de top-25 van schadeverzekeraars. ABN Amro Verzekeringen is in z’n totaliteit goed voor f 2.156 (1.590) mln premie-omzet. De bankverzekeraar was daarmee in 1999 het tiende verzekeringsconcern van ons land met een marktaandeel van 2%.
Advieskantoren
ABN Amro zet overigens de komende jaren fors het mes in de Nederlandse bankorganisatie. Zo maken de huidige 830 bankfilialen plaats voor 550 zogeheten bankshops en tachtig advieskantoren. De bankshops heeft ABN Amro bestemd voor “de dagelijke financiële bankbehoeften”, zoals betalen, sparen, lenen en verzekeren. In de advieskantoren moeten gespecialiseerde adviseurs de klanten gaan voorzien van op maat gesneden advies op het gebied van beleggen, hypotheken, financiële planning en bedrijfsvraagstukken.
“De advieskantoren en bankshops verstevigen het persoonlijk contact”, zo veronderstelt de leiding van ABN Amro. “Daarnaast kunnen klanten gebruik maken van distributiekanalen als computer, telefoon, internet en multifunctionele geldautomaten.
De reorganisatie gaat bij ABN Amro ten koste van liefst zesduizend van de huidige 29.000 arbeidsplaatsen (in fte).

Reageer op dit artikel