nieuws

Koophuisnet zet haast achter Internet-proef INT = Koophuisnet

Archief

Nederland, een databank met te koop staande huizen, wil dit jaar nog op Internet. Sinds de start in september vorig jaar bieden ruim 750 makelaars o/g zo’n zesduizend woningen via het informatiesysteem aan. “Ook hypotheekadviseurs doen steeds meer mee”, meldt Koophuisnet.

Initiatiefnemers van Koophuisnet zijn de Vereniging Eigen Huis en het Kadaster. Het doel van de databank, zo stelt Eigen Huis, is de huizenmarkt doorzichtiger te maken. Koophuisnet is gratis toegankelijk voor potentiële kopers. Makelaars en hypotheekadviseurs betalen voor aansluiting een bedrag van f 195 per maand. Woningbezitters die geen makelaar in de hand nemen, kunnen voor f 95 hun huis drie maanden op het net zetten. Is het huis na drie maanden nog niet verkocht, dan betaalt de verkoper voor elke maand verlenging f 20.
Betalen op Internet
Koophuisnet kan ook thuis via teletekstpagina 456 van RTL4 bekeken worden, in combinatie met de telefoon. Leden van Eigen Huis betalen f 0,80 per minuut (tel. 0900-5012004), niet leden f 1 per minuut (0900-5013000).
Hoewel de Teletekst-pagina’s ruim duizend keer peer week geraadpleegd worden, is Koophuisnet hier niet echt tevreden over. “Eigenlijk doet Teletekst het systeem geen recht. Er kunnen immers geen foto’s op getoond worden” zegt woordvoerder Ingrid Butler.
Des te merkwaardiger is het dat Koophuisnet nog niet te vinden is op Internet. “Het probleem is dat we nog een systeem zoeken om de bezoeker te laten betalen. Binnenkort starten we een intranet-achtige proef voor leden van de vereniging Eigen Huis, waarbij de betalingen via de vereniging lopen. Als die proef slaagt, zijn we al een stuk verder. We zetten er echt haast achter. Dit jaar willen we nog op Internet”, aldus Butler.
Hypotheekadviseurs
Sinds de start in september vorig jaar is vrijwel het hele woningbestand van de makelaarsvereniging LMV en de Vereniging voor Bemiddeling van Onroerend goed (VBO) opgenomen. Samen zijn de verenigingen goed voor zeshonderd leden. Daarnaast zetten de 22 vestigingen van de o/g-bemiddelingsketen Koophuis hun woningen op Koophuisnet.
Behalve voor makelaars, blijkt Koophuisnet ook aantrekkelijk te zijn voor hypotheekadviseurs. Er zijn inmiddels tweehonderd plaatsen in Nederland waar de huizenkoper gratis de databank kan raadplegen. Zo kan men inmiddels bij de Hypotheker in Almelo, Tilburg, Vlaardingen, Hilversum, Zoetermeer, Zaandam, Enschede en Groningen het woningaanbod bekijken.
Ook de keten Hypotheek Visie doet mee. De eerste aangesloten vestigingen zijn Hilversum, Huizen en Arnhem. Volgens Ingrid Butler overweegt Hypotheek Visie op dit moment in alle vestigingen een aansluiting te nemen.
Bij de banken bijt Rabobank het spits af. De Rabobank biedt op dit moment op 25 kantoren haar klanten de mogelijkheid om het woningenaanbod op de zogenaamde Rabo-informatiezuilen te raadplegen. De bank wil dit jaar bij tweehonderd kantoren zuilen met Koophuisnet plaatsen. Voor 1998 staan er nog eens tweehonderd gepland. ING Bank heeft momenteel een pilot lopen in Apeldoorn.
Meer input
Actief werven onder hypotheekadviseurs en banken doet Koophuisnet niet. “Daar ligt op dit moment niet onze prioriteit. Wat we nu willen, is het aanbod van woningen uitbreiden: we hebben meer input van makelaars o/g nodig. Hoe groter het bestand, hoe aantrekkelijker het bijvoorbeeld voor hypotheekadviesketens wordt om een aansluiting te nemen”, aldus Ingrid Butler.

Reageer op dit artikel