nieuws

Klokkenluider lekt vertrouwelijk ANWB rapport

Archief

De ANWB verzwijgt al jaren dat ruim 400.000 leden dubbel verzekerd zijn voor pechhulp. Dit blijkt uit een vijf jaar oud vertrouwelijk rapport, dat een boze medewerker onlangs doorspeelde aan De Telegraaf.

In het rapport ‘Zorgeloos Onderweg’, een businessplan voor de afdeling Hulpverlening van 20 november 2000, staat een tabel waaruit blijkt dat in 1999 ruim 400.000 ANWB-leden voor pechhulp niet alleen bij de ANWB waren verzekerd, maar ook bij hun autofabrikant/importeur en/of hun leasemaatschappij. “Wanneer leden zich bewust worden van de dubbeldekkingen die er bestaan, dan dreigt een fors ledenverlies van zowel de Wegenwacht als van de ANWB.” Gezien de omvangrijke financiële risico’s die een dergelijk ledenverlies met zich mee zou brengen, heeft de ANWB “ervoor gekozen om voor de zeer nabije toekomst het bestaan van dubbeldekkingen zoveel mogelijk te blijven maskeren”, aldus het hoofdstuk ‘Strategie’ in het businessplan.
ANWB-directeur Guido van Woerkom heeft de inhoud van het rapport dinsdag bevestigd in het Radio 1 Journaal. Volgens Van Woerkom is het document met opzet naar buiten gebracht door een leidinggevende medewerker die door de ANWB was gevraagd naar een andere werkkring om te zien. “Het lijkt nu net alsof wij het probleem veroorzaken. Het is een complexer verhaal. We hebben een heleboel voorbeelden van mensen die opzeggen, vervolgens merken dat de dekking elders toch verschillend is en dan bij de ANWB terugkeren. Ik zou ook werkelijk niet weten wie de leden met een dubbele verzekering zijn”, aldus Van Woerkom, die verder aangeeft dat hij zijn leden niet over de dubbeldekking heeft geïnformeerd om hen niet in verwarring te brengen.

Reageer op dit artikel