nieuws

Klimaatneutraal autorijden met ‘groene’ creditcard van Univé

Archief

Univé biedt klanten met een autoverzekering de beschikking over een ClimaCount Visa Card, een creditcard waaraan een methodiek voor klimaatcompensatie is gekoppeld. Hiermee schaart ook Univé zich in de rij verzekeraars die inspelen op de behoefte van de automobilist aan een ‘groene’ manier van autorijden en -verzekeren.

Aan de ClimaCount Visa Card is een compensatieprogramma gekoppeld, dat de CO2-uitstoot van de met de kaart aangeschafte goederen en diensten (benzine bijvoorbeeld) berekent. Vervolgens wordt deze uitstoot voor de klant kosteloos gecompenseerd uit het ClimaCount fonds, dat onder meer wordt gevuld door Visa en de deelnemende partners van de kaart. De compensatie kan plaatsvinden door de aanplant van bomen, maar ook door te investeren in duurzame energie, kleinschalige projecten en energiebesparing. Kaarthouders kunnen via de website www.rijgroen.nl zelf aangeven in welke compensatieprojecten ze willen investeren.
Univé werkt samen met RePay International, het bedrijf achter het ClimaCount creditcardprogramma en in ons land vooral bekend van de Visa GreenCard. RePay International en Univé zijn ook beide sponsor van het Klimaatbos dat wordt aangelegd in Biddinghuizen. Dit is een hartvormig bos dat Natuurmonumenten aanlegt om de aandacht te vestigen op het klimaatprobleem.
Univé-klanten krijgen de ClimaCount Visa Card het eerste jaar gratis; daarna kost hij _9,95 per jaar.
Costa Rica
Je auto verzekeren en tegelijkertijd iets doen voor het milieu kan in Nederland op verschillende manieren. De aanplant van bomen ter compensatie van de uitstoot van CO2 is populair, maar niet echt vernieuwend. Reeds dertien jaar geleden werd het principedoor assurantiekantoor Ideële Verzekeringen geïntroduceerd.
Het idee kreeg twee jaar geleden navolging van Branche Benefits in Assen, dat in samenwerking met de KlimaatNeutraal Groep in Arnhem de Co2mpensatiePolis op de markt bracht (met als risicodrager London, in volmacht uitgevoerd door Melching Assuradeuren in Drachten). Leden en donateurs van goede doelen konden hiermee 10% besparen op schadeverzekeringen en tegelijkertijd hun CO2-uitstoot compenseren, omdat er bomen werden geplant in Oeganda. Overigens werd de 10% korting al na een jaar geschrapt.
Ook Delta Lloyd zoekt het in de aanplant van bomen en bracht een jaar geleden de Duurzaam Groene Autoverzekering op de markt. Voor elke verzekerde auto plant Delta Lloyd in Costa Rica zeven bomen. Extra is het gegeven dat Delta Lloyd de premiepot ‘groen’ belegt.
Hergebruik
Maar het kan ook anders. Zo bieden Achmea-labels als Groene Land, FBTO en Centraal Beheer sinds 1999 een Beter Bewust Autoverzekering en een Groene Polis. De milieuvriendelijkheid uit zich hier in hergebruik van onderdelen. En verder bieden Fortis ASR en de zusters Ohra en Delta Lloyd sinds enige tijd premiekorting aan eigenaren van ‘hybride’ auto’s. Enerzijds, omdat deze auto’s milieuvriendelijker schijnen te zijn en anderzijds omdat de berijders verzekeringstechnisch een beter risico vormen.
Interpolis en Nationale-Nederlanden hebben nog geen concrete plannen om zich binnenkort met een ‘groene’ polis te onderscheiden op de vechtmarkt van autoverzekeringen en ook Allianz, dat vorig jaar in het Verenigd Koninkrijk een succesvolle proef deed met het hergebruik van onderdelen, laat weten dat er voor Nederland nog niets vergelijkbaars op de rol staat.
in Biddinghuizen.

Reageer op dit artikel