nieuws

Kleinere zorgverzekeraars scoren beter in onderzoeken

Archief

Bij onderzoeken, uitgevoerd door onder meer de Consumentenbond en het Nivel, komen de kleinere zorgverzekeraars als beste uit de bus. Topscorers zijn De Friesland en DSW.

De Consumentenbond ondervroeg 5.000 verzekerden over 26 zorgverzekeraars en het Nivel (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) nam op verzoek van de overheidssite KiesBeter.nl 32 zorgverzekeraars onder de loep en ondervroeg in totaal ruim 8.000 verzekerden.
Bij de Consumentenbond komt DSW als beste uit de bus en is De Friesland een goede tweede. Bij Nivel komt De Friesland op de eerste plek en is DSW een goede tweede. Deze zorgverzekeraars scoren vooral goed op de punten service en bereikbaarheid en krijgen van het Nivel het rapportcijfer 8,1. DSW scoort bij het Nivel iets minder dan De Friesland op de persoonlijke benadering en duidelijkheid bij betalingen.
CZ mag zich als grote zorgverzekeraar verheugen in een vierde plek op de Nivel-ranglijst. Bij de Consumentenbond moet deze verzekeraar zich met een tiende plek tevreden stellen. Een daling ten opzichte van het jaar daarvoor.
Tevredenheid
Uit het Nivel-onderzoek blijkt dat consumenten over het algemeen tevreden zijn met hun zorgverzekeraar. Ruim 88% geeft zijn verzekeraar een 7 of hoger. Maar op een paar punten kan het beter. Zo blijkt voor veel consumenten onduidelijk in welke mate ze moeten bijbetalen voor zorg. Ook is de klantenservice van een aantal zorgverzekeraars voor verbetering vatbaar. Zo zijn veel verzekerden ontevreden over de telefonische bereikbaarheid en hulp. Dit blijkt overigens ook uit het onderzoek van de Consumentenbond.
Ook hier zijn de consumenten eigenlijk wel tevreden over hun zorgverzekeraar. De Consumentenbond hield het onderzoek voor de tweede keer. Opvallende stijger dit jaar is Zorg & Zekerheid die vorig jaar onderaan bungelde en nu behoort tot de middengroep. De Friesland, Salland en Trias presteerden vorig jaar nog gemiddeld, maar behoren nu tot de kopgroep. Gedaald ten opzichte van vorig jaar zijn CZ, FBTO, IZZ Menzis en Nationale-Nederlanden. Zij scoorden vorig jaar boven gemiddeld en nu gemiddeld. De verzekeraars Agis, Avéro Achmea, Groene Land Achmea, Zilveren Kruis Achmea en VGZ scoren in het onderzoek van de Consumentenbond net als vorig jaar lager dan gemiddeld, maar nog wel voldoende. Positieve tegenhangers zijn IZA, DSW, ONVZ en OZ. Zij hebben hun hoge positie weten vast te houden.
Bij het Nivel-onderzoek komen Agis en VGZ ook minder uit de verf.
Beide onderzoeken beoordeelden de zorgverzekeraars op informatievoorziening, duidelijkheid over kosten en bijbetalingen, telefonische bereikbaarheid en de afhandeling van vragen en rekeningen.

Reageer op dit artikel