nieuws

Kleinere winst Stater door extra afschrijving

Archief

Hypotheekbedrijf Stater heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van e 2,7 (5,1) mln. De winstdaling wordt vooral veroorzaakt door afschrijvingen op het bestaande Stater Hypotheken Systeem in verband met de bouw van een nieuw systeem.

Het nieuwe systeem, eState geheten, is meertalig en moet eind volgend jaar klaar zijn. Door deze aanstaande vervanging werd op het oude systeem e 4,7 mln extra afgeschreven. “Daarnaast werd, ondanks de uitstekende operationele resultaten, de winst gedrukt door reorganisatiekosten bij Stater in België”, aldus de ABN Amro-dochter. Het aantal medewerkers bij de Belgische tak werd teruggebracht van 168 naar 139. De activiteiten in ons land leverden Stater een winst op van e 10,1 (7,9) mln (+28%).
De omzet uit het administreren van hypotheken steeg tot e 65,6 (59,0) mln, terwijl de totale omzet, inclusief onder meer securitisatiediensten, met 12% steeg tot e 72,1 (64,5) mln. Daarvan was e 59,0 (50,6) mln afkomstig uit Nederland. Eind 2003 had Stater in ons land 428.931 (374.658) leningen in de boeken. Inclusief België en Duitsland worden bij Stater in totaal 532.319 (483.246) leningen beheerd.
In zowel België (Ethias en Citibank) als Duitsland (Essenhyp) werden nieuwe klanten verwelkomd. In ons land wordt dit najaar beslist of het beheer van de hypothekenportefeuille van ABN Amro, naar schatting ruim e 20 mld groot, wordt uitbesteed aan Stater.

Reageer op dit artikel