nieuws

Kleinere portefeuille deert winst hypotheekbedrijf Achmea niet

Archief

Ondanks een krimpende portefeuille heeft Achmea Hypotheekbank in het eerste halfjaar een winst behaald van _ 7,6 (7,5) mln.

De rente-inkomsten stegen met _ 2,4 mln tot _ 34,5 mln door onder meer een toename van _ 9,2 mln aan baten uit derivaten en overige financiële instrumenten. “Die compenseert de verkrapping van de rentemarge met _ 6,8 mln volledig”, aldus het concern. Naast de teruggang van de portefeuille is de prijzenslag op de hypotheekmarkt een belangrijke oorzaak van de kleinere marges.
Achmea Hypotheekbank zag zijn portefeuille in de eerste helft van dit jaar met 4% afnemen tot _ 12,65 mld. Volgens het halfjaarbericht van moederbedrijf Eureko lag dat vooral aan het hoge aantal klanten dat zijn hypotheek heeft overgesloten bij een andere geldverstrekker. In een toelichting tracht productmanager Stan Gronheid dat beeld te nuanceren. “Wij hebben juist een lager aflossingspercentage dan de markt. Volgens cijfers van De Nederlandsche Bank was dat vorig jaar gemiddeld 19,5%, terwijl dat bij ons 13,5% was. In de eerste vijf maanden van dit jaar was het bij ons 6%, tegen 9% voor de hele markt.”
Dat de hypotheekportefeuille van Achmea desondanks in omvang is afgenomen, ligt volgens Gronheid vooral aan “de tegenvallende instroom”. Dat tij is inmiddels gekeerd door de introductie van de Voordeel-productlijn en door verlaging van de rentetarieven. “In juli was de productie 25% hoger dan de periode ervoor”, zo voert hij als bewijs aan.

Reageer op dit artikel