nieuws

Kleine autoschades niet gemeld

Archief

Maar liefst 63% van de automobilisten die een kleine schade (tot _ 300) oplopen, meldt dit niet bij de verzekeraar, zo blijkt uit een onderzoek van MeMo², in opdracht van Interpolis. Slechts 20% laat een kleine schade uiteindelijk professioneel herstellen.

Vrouwen vinden het vaak niet de moeite waard om een kleine schade te melden, terwijl mannen vooral opzien tegen de administratieve rompslomp en bang zijn voor verlies van hun no-claimkorting. Dat zou er wel eens de oorzaak van kunnen zijn dat no-claimbescherming aan populariteit wint, want uit het onderzoek blijkt dat inmiddels 11% van de respondenten een verzekering heeft gekozen waarbij het mogelijk is om één keer per jaar schade te claimen en te laten herstellen, zonder dat dit ten koste gaat van de no-claimkorting. De helft van de respondenten overweegt desgevraagd een dergelijke aanvulling op de autoverzekering te sluiten.
Bijna de helft van alle kleine schades wordt veroorzaakt door de automobilist zelf. In de meeste gevallen gaat het dan om parkeerschades aan de eigen auto. Bijna eenderde van de schades wordt door anderen veroorzaakt. Ook hier betreft het meestal parkeerschades of schade door inbraak in de auto.
Van alle ondervraagden rijdt bijna de helft al meer dan acht jaar schadevrij rond. Ongeveer 40% van de automobilisten heeft in de afgelopen vijf jaar een of meer kleine schades gehad. Mannen (43%) hebben volgens het onderzoek vaker kleine schades dan vrouwen (35%), maar mannen rijden ook meer kilometers dan vrouwen. Mannen blijken schade aan hun auto vooral zonde van de auto te vinden. Vrouwen vinden het eerder zonde van het geld.

Reageer op dit artikel