nieuws

Klaverblad: ons risicotarief is niet gevaarlijk

Archief

“Ons scherpe tarief voor overlijdensrisicoverzekeringen, zonder dat wij onderscheid maken tussen rokers en niet-rokers, is veilig en dekkend.”

Dat zegt Klaverblad-directielid Richard van der Hart, in reactie op de stelling van actuaris Jan Donselaar dat Klaverblad een “gevaarlijk” tarief hanteert (zie artikel ‘Actuarissen vinden levensverzekeraars zonder risicotarieven niet verstandig’). “Wij kennen onze eigen portefeuille en ook de actuariële ontwikkelingen. We hebben berekend dat er ruimte is voor de onlangs doorgevoerde tariefverlaging.”
Van der Hart wijst verder op de gezondheidsverklaringen en keuringen. “Daar vragen we ook naar rookgedrag, wat op advies van de geneeskundig adviseur tot een premietoeslag kan leiden.”
Klaverblad verwacht dat publicatie van de aparte overlevingstafels voor rokers en niet-rokers een opmaat is naar brede invoering ervan door levensverzekeraars. Van der Hart: “In dat geval verandert de situatie voor ons. Maar zolang we homogene premies kunnen bieden, doen we dat. Wij zijn bij uitstek geen nicheverzekeraar.”
De feitelijke vaststelling of iemand roker of niet-roker is, vindt Van der Hart een bezwaar tegen aparte tarieven voor beide groepen. “Je krijgt bij een overlijden onaangename discussies over het rookgedrag.” Voorts waarschuwt hij over doorschietende selectie. “Je begeeft je op glad ijs. Het is een gegeven dat autochtone mannen vaker welgesteld zijn en minder roken dan bijvoorbeeld Turkse mannen. Dat levert dus een ander risico op. Maar moet dat in premies verwerkt worden?”

Reageer op dit artikel