nieuws

Klappen voor Fortis en Achmea in levenonderzoek van IG&H

Archief

In het jaarlijkse onderzoek van IG&H naar de prestaties van levensverzekeraars heeft voor het eerst ook een uitvaartmaatschappij meegedaan. Debutant Yarden eist direct de derde plaats op, terwijl Legal & General – bijna traditiegetrouw – bovenaan staat. Interpolis, Falcon, Fortis ASR en Avéro Achmea krijgen de grootste klappen.

In het afgelopen najaar gehouden onderzoek zijn 21 (levens-)verzekeraars gewaardeerd op 23 aspecten van hun dienstverlening aan het intermediair. Voor de zevende maal achtereen is Legal & General als beste uit de bus gekomen met een indexcijfer van 106, iets hoger dan vorig jaar. Zwitserleven is een van de winnaars: het rapportcijfer verbetert tot bijna 104. De maatschappij ruilt daarmee van plaats met Falcon, dat vorig jaar nog tweede was.
Relatief gezien boekt Interpolis de grootste terugval: de waardering daalt met drie punten, maar blijft nog net iets hoger dan het marktgemiddelde. “We nemen nu een marktconforme positie in, terwijl het onze ambitie is om tot de beste maatschappijen te horen. Eén van de redenen voor de daling vormen de opstartproblemen die we hadden bij procesverbeteringen in onze backoffice. Inmiddels zijn die problemen verholpen. In nauwe samenwerking met de Rabobank voeren we dit jaar meer procesverbeteringen door en daarnaast staan ook productvernieuwingen op de agenda.”
Klaverblad
Klappen zijn er ook voor de voormalige nummer twee Falcon, Fortis ASR en Avéro Achmea. De waardering voor deze maatschappijen is met zo’n twee punten gedaald. Hekkensluiter AXA doet het nog iets minder dan vorig jaar en houdt daarmee de rode lantaarn stevig in handen.
Klaverblad boekt de grootste progressie met een plus van liefst vier punten, waarmee de elfde plaats wordt bereikt. Daarmee is de waardering bij het IG&H-onderzoek nog altijd beduidend lager dan bij de performancemeting door NVA, NBVA en DAK, die Klaverblad de laatste twee jaar de tweede positie opleverde.
Zes maatschappijen scoren lager dan 100 en presteren dus minder dan gemiddeld in de markt: Winterthur, Onderlinge ‘s-Gravenhage, Fortis ASR, Aegon, Avéro en AXA. NN en Delta Lloyd hebben de dienstverlening opgekrikt tot het marktgemiddelde.
De buitendienst van De Amersfoortse wordt net als in 2005 als beste beoordeeld, voor die van Onderlinge ‘s-Gravenhage. Op het aspect ‘marketing en ondersteuning’ komt NN als beste uit de bus, met een duidelijke voorsprong op nummer twee Interpolis, dat het in de totaalscore juist slecht doet.
Uitvaart
Nieuwkomer Yarden krijgt van het intermediair een hoge waardering, die resulteert in de derde plaats met een indexcijfer van 103. Afgelopen zomer werd een uitvaartpolis geïntroduceerd die exclusief via het intermediair wordt verkocht. “De intermediaire distributie is voor ons heel belangrijk, dus we wilden kijken hoe de markt nu tegen ons aankijkt”, zegt directeur Verzekeringen Hans Croes, die het niet om de vergelijking met andere maatschappijen te doen is. “Het maakt ons niet uit bij welk onderzoek we aanhaken, als we de klanttevredenheid maar in beeld krijgen. Bovendien is er geen apart onderzoek voor uitvaartverzekeraars.”
Croes vindt overigens niet dat Monuta en Yarden heel veel verschillen van de levensverzekeraars. “Ik zie eigenlijk meer parallellen dan verschillen. Bovendien zijn Fortis ASR en Reaal ook actief in uitvaartverzekeringen.”
Volgens Croes was het met de waardering van Yarden door het intermediair twee jaar terug niet best gesteld. “Ik ben dus heel trots op die derde plaats als ik kijk waar we vandaan komen. En als je de waardering voor de kwaliteit van de beleggingsfondsen buiten beschouwing laat, dat speelt bij ons immers geen rol, dan staan we zelfs op de tweede plaats.”
Monuta – dat zelf niet deelnam, maar wel is gewaardeerd – eindigt in het onderzoek op de veertiende plaats, met een marktconforme waardering van 100. Performanceonderzoek Leven IG&H 2006 1 1 Legal & General (-) 2 7 Zwitserleven (+2) 3 – Yarden 4 3 De Amersfoortse (-) 5 6 Generali (+1) 6 5 Reaal (+) 7 2 Falcon (-2) 8 9 Allianz (+1) 9 10 De Goudse (+1) 10 8 DBV (-1) 11 17 Klaverblad (+4) 12 4 Interpolis (-3) 13 12 NN (+2) 14 – Monuta 15 14 Delta Lloyd (+2) 16 15 Winterthur (+1) 17 16 Onderlinge ‘s-Gravenhage (+2) 18 11 Fortis ASR (-2) 19 18 Aegon (+2) 20 13 Avéro Achmea (-2) 21 19 AXA (-1)

Reageer op dit artikel