nieuws

Klacht tegen reclame van verzekeraar Achmea

Archief

De vereniging van Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade (ASP) heeft een klacht ingediend tegen de reclame van Achmea voor zijn letselschadediensten. 

In het bewuste reclamespotje wordt een slachtoffer van letselschade zittend in een vissersbootje ten tonele gevoerd. Slagersknecht Gijs heeft een jaar geleden “in zijn duim gehakt” en de interviewer vraagt hoe het nu met hem is. Gijs vertelt dat hij drie operaties heeft moeten ondergaan en dat hij er nog steeds niks mee kan. Bovendien zegt hij inmiddels te zijn ontslagen door zijn werkgever. Over zijn advocaat zegt hij “m’n advocaat wil alleen maar uren schrijven, hè”. De advocaat, mr. Malkovitsj, wordt zittend in een luie stoel, kennelijk nabij de golfbaan, geïnterviewd. Op nonchalante toon en met een erg ongeïnteresseerde houding zegt de advocaat: “Ik heb namens Gijs een claim ingediend, maar zoiets kan zich jarenlang voortslepen. Dat is heel normaal”. In een andere variant van deze reclame op de radio maakt de ten tonele gevoerde advocaat nog de opmerking: “ik moet natuurlijk ook aan mijn handicap werken”.
Volgens John Beer, voorzitter van de ASP, is de reclame misleidend en in strijd met de waarheid, de goede smaak en het fatsoen. Hij vindt de reclame tevens nodeloos kwetsend voor slachtoffers van letselschade en voor advocaten die hen begeleiden bij de afwikkeling van letselschadeclaims. 
“Er is sprake van overtreding van onder andere, maar niet beperkt tot, artikel 2, 3 en 4 van de Code. Het is onjuist, en derhalve misleidend, te suggereren dat de afhandeling van letselschadeclaims wordt vertraagd door het optreden van advocaten. In de praktijk lijkt de oorzaak van vertraging in de afhandeling juist bij aansprakelijkheidsverzekeraars als Achmea te liggen. Tevens kan Achmea de ongeclausuleerde belofte ‘95% van alle letselschadegevallen binnen twee jaar op te lossen’ niet waarmaken en is om die reden misleidend”, aldus Beer.

Reageer op dit artikel