nieuws

Keurmerk Hypotheken start inschrijving

Archief

Het Keurmerk Instituut Hypotheek Bemiddeling start eind april de voorinschrijving voor een beperkte groep hypotheekadviseurs. Plan is om dit jaar al vijfhonderd certificaten uit te reiken.

De voorinschrijving staat alleen open voor adviseurs van de hypotheekketens die betrokken zijn geweest bij de voorbereidingen om te komen tot het keurmerk, en bij tussenpersonen die al belangstelling hebben getoond bij het instituut. “We hopen zo de verwachte hausse van aanvragen te stroomlijnen. Om die reden start ook de branchecampagne pas in de zomer”, zegt bestuurslid Sjoerd Boomsma (BB&H Consultants). Het bestuur van het Keurmerk Instituut bestaat verder uit Jan Balk (Nederlands Instituut voor Kwaliteit), Jan Nijhof (vereniging Eigen Huis) en Niek Nusmeijer (Hypotheekshop). Eric Stolwijk is interim-manager van het Keurmerk Instituut.
Pijnpunt
Het instituut zegt nu nog de laatste hand te leggen aan de eisen. “Maar het gaat voornamelijk nog over punten en komma’s. Hier en daar moet het nog wat aangescherpt worden.” Een speciale commissie is belast met de beoordeling van de adviseurs en doet uiteindelijk uitspraak over het toewijzen of intrekken van het keurmerk. De verwachting is dat er binnen drie jaar zo’n duizend keurmerken toegekend zullen worden.
Boomsma zegt moeilijk te kunnen schatten hoeveel assurantietussenpersonen het keurmerk uiteindelijk zullen aanvragen. “Dat hangt af van het definitieve standpunt van de NBvA en de NVA.” NBvA-voorzitter Alexander van Voorst Vader sprak onlangs nog de vrees uit dat tussenpersonen buiten de boot vallen vanwege de eis om per jaar minimaal dertig hypotheken te sluiten.
Jaar later
De introductie van het Keurmerk Hypotheekbemiddeling komt uiteindelijk een jaar later dan verwacht. In oktober 1996 kwamen op initiatief van De Hypothekers Associatie vertegenwoordigers van de hypotheekketens en belangenorganisaties zoals het Contactorgaan Hypothecaire Financiers en de vereniging Eigen Huis voor het eerst samen in het Platform Hypotheekbemiddeling. “Het heeft inderdaad lang geduurd. Maar de afstemming tussen de partijen, met name tussen de geldverstrekkers en bemiddelaars, nam meer tijd in beslag dan verwacht.”

Reageer op dit artikel