nieuws

Keurmerk Hypotheek Bemiddeling stelt uniforme opleidingseisen

Archief

uit

De Stichting Keurmerk Hypotheek Bemiddeling, heeft besloten om de deskundigheidseisen van de Erkenningsregeling Hypotheekadviseurs pas volgend jaar in te voeren. Tot die tijd blijven de oorspronkelijke eisen van kracht.
Aanleiding vor het uitstel vormt de huidige hausse van aanvragen bij de Stichting Erkenningsgregeling Hypotheekadviseurs (SEH). Veel hypotheekadviseurs weten nog steeds niet of zij in aanmerking komen voor het persoonsgebonden keurmerk.
Het bedrijfsgebonden keurmerk, het Keurmerk Hypotheek Bemiddeling, zou de opleidingseisen van de persoonsgebonden variant begin deze maand integreren, om zo te komen tot uniforme opleidingseisen. “Dit omdat het aan niemand is uit te leggen, dat er twee verschillende deskundigheidseisen naast elkaar bestaan”, zo legt SKHB-directeur Nico Stolwijk uit.
Concreet zou de integratie van de SEH-eisen ertoe leiden dat een hypotheekadvieskantoor alleen een Keurmerk Hypotheek Bemiddeling krijgt, als er ten minste één zogeheten Erkend Hypotheekadviseur op de vestiging werkzaam is. Door de vertraging in de verwerking van de aanvragen bij de SEH echter zouden veel kantoren daardoor ook nog eens het Keurmerk Hypotheek Bemiddeling mislopen.
Om die reden handhaaft de Stichting Keurmerk Hypotheek Bemiddeling tot 1 juli 2001 de oorspronkelijke deskundigheidseisen. Het verschil tussen de twee soorten opleidingseisen zit hem volgens woordvoerder Jan Douwe Poelstra met name in het aantal beoordeelde opleidingen. “SKHB heeft pakweg acht opleidingen onder de loep genomen, de SEH veel meer. Ook onderscheiden zij vijf vakgebieden waaraan de adviseur allemaal moet voldoen. Maar dat wil niet zeggen dat onze eisen milder zijn.”
Assurantie B
De SKHB verlengt overigens tegelijkertijd ook de overgangstermijn voor het behalen van het Assurantie B-diploma door de feitelijk leidinggevende tot 1 juli 2001. “We weten allemaal dat er per jaar heel weinig mogelijkheden zijn om het examen te doen”, aldus Poelstra. “Daarom geven we ze nog wat langer de tijd. Op 1 juli 2001 moet de leidinggevende van een hypotheekadvieskantoor het B-diploma op zak hebben. Dus als een bedrijf drie vestigingen heeft, dan moet op elk kantoor de leidinggevende over de vereiste papieren beschikken. Stapt die persoon op, dan zullen we daar uiteraard soepel mee omgaan en een redelijke tijd geven om een vervanger te zoeken.”

Reageer op dit artikel