nieuws

Kamervragen over relatie ING met NTN Thuiszorg

Archief

De SP-fractie in de Tweede Kamer heeft aan minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vragen gesteld over het seniorenzorgprogramma van ING en de relatie tussen ING en thuiszorgleverancier NTN.

De SP wil onder meer weten of ING een (indirect) belang heeft in NTN Thuiszorg. Tevens wil de fractie garanties van de minister dat publieke en private belangen niet worden vermengd. De SP verwijst daarbij naar het feit dat een commerciële instelling als NTN ook zorg levert op AWBZ-basis.
Volgens NTN-directeur Willem Jongma heeft de SP de klok horen luiden, maar weet het niet waar de klepel hangt. Jongma: “De NTN Groep BV levert commerciële zorgdiensten. De daar los van staande NTN Stichting levert de AWBZ-diensten. Die geldstromen zijn dus strikt gescheiden.”
Relatie
Jongma erkent dat er een indirect verband bestaat tussen NTN Thuiszorg en ING. “Een meerderheid van de NTN-aandelen is in handen van de Utrechtse Participatie Maatschappij, UPM. En één van de geldschieters, funders, van UPM is de ING Groep. Maar een funder heeft niets te zeggen over bedrijven waarin wordt geparticipeerd.”
Deze indirecte relatie zegt volgens Jongma dus niets over een mogelijk contract tussen ING en NTN in het kader van het nieuwe ING-seniorenzorgprogramma. “Tot nu toe hebben wij alleen informeel contact gehad met ING voor de levering van zorgdiensten. We hopen binnenkort een offerte uit te kunnen brengen, waarbij we gewoon een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit zullen moeten bieden. Van een contract is nog geen sprake.”
Jongma weet wel dat ING voor de testmarkten van het RVS Service Plus Plan een contract heeft gesloten met zorgleverancier ATC (Algemene Thuiszorg Centrale) in Zoetermeer. ATC is een rechtstreeks concurrent van NTN, de grootste particuliere zorgleverancier van ons land. NTN heeft al enkele commerciële contracten met verzekeraars, onder meer met uitvaartverzekeraar Monuta.
UPM
De Utrechtse Participatie Maatschappij is in 1983 van start gegaan met als aandeelhouders pensioenfonds PGGM en de Crediet- en Effectenbank. Twee jaar later namen de verzekeraars De Amersfoortse en Zwolsche Algemeene ook een belang in UPM. Later volgden Stad Rotterdam, ING Bank en vermogensbeheerder Mercury Asset Management. Vorig jaar trad pensioenfonds ABP toe tot de besloten kring van aandeelhouders.

Reageer op dit artikel