nieuws

Kamervragen over handel in informatie over gestolen auto’s

Archief

Het tegen betaling verstrekken van informatie over gestolen auto’s aan onder meer verzekeraars door het particuliere Advies Bureau Schade (ABS) in Nunspeet heeft de aandacht van de Haagse politici getrokken.

Het Tweede-Kamerlid Van der Heijden (CDA) heeft over deze kwestie vragen gesteld aan de ministers Van Mierlo (Binnenlandse Zaken) en Sorgdrager (Justitie).
De bekritiseerde werkwijze van het onderzoeksbureau ABS werd in de openbaarheid gebracht door verzekeraar Stad Rotterdam (zie AM 5 pag. 8).
Het onderzoeksbureau, gerund door ex-politiemensen, vraagt voor de informatie over de vindplaats van gestolen auto’s aanzienlijke bedragen aan de eigenaren dan wel hun verzekeraars. Wordt de betaling geweigerd, dan wordt de auto niet terugggeven aan de eigenaar of verzekeraar.
Van der Heijden wil van de bewindslieden weten of de Regionale Criminele Inlichtingendiensten (RCID’s) in onder meer Utrecht en Zwolle deze informatie aan het ABS doorspelen en zo ja, of zij daarvoor toestemming hebben gekregen. Als dit niet het geval is, wil het CDA-Kamerlid dat de ministers een einde maken aan dit “lucratieve doorgeven van gegevens ten nadele van particulieren en verzekeraars.”
In opdracht van het college van procureurs heeft de rijksrecherche inmiddels een onderzoek ingesteld naar het doorspelen van vertrouwelijke informatie door de inlichtingendiensten.

Reageer op dit artikel