nieuws

Kamerbeek krabbelt weer op na miljoenenverlies

Archief

Assurantie en onroerend-goedbedrijf Kamerbeek heeft zijn miljoenenverlies uit 1999 vorig jaar omgebogen in een bescheiden winst. Dat zegt directeur Johan Boertjes van de Kamerbeek Meeùs Groep, die in zijn geheel een winst van f 33 mln liet noteren.

Boertjes is content met de omwenteling. “Het groepsresultaat is met 30% verbeterd van f 26 mln naar ruim f 33 mln. Ook Kamerbeek heeft daaraan bijgedragen.” Eerder maakte de Kamerbeek Meeùs Groep melding van f 40 mln winst over het eerste halfjaar. “Enkele kantoren hebben een teleurstellend tweede deel van het jaar achter de rug”, zo verklaart Boertjes de terugval. Voor dit jaar verwacht hij een aanzienlijke stijging van de winst. Het jaar is goed begonnen.
De omzet van de Kamerbeek Meeùs Groep (KMG) – inmiddels inclusief de assurantiebedrijven van Van Calcar (Groningen), TSA (Enschede), Kentron (Woerden), Crab Noomen (Leiden) en Burghout (‘s-Gravenzande) – is volgens de directeur uitgekomen op ruim f 400 mln. Daarvan is “grofweg” f 250 mln afkomstig uit assurantiebemiddeling. Volgens Boertjes telt KMG momenteel zo’n 125 vestigingen en 2.800 medewerkers. Mei vorig jaar werd nog melding gemaakt van 150 kantoren en 3.000 medewerkers.
Voor dit jaar gaat KMG niet actief op overnamepad. “We gaan eerst het eigen bedrijf kloppend maken, waar het nog niet kloppend is”, aldus Boertjes.
Omvang verlies
Hoe groot het verlies van Kamerbeek in 1999 exact is uitgevallen is nog altijd niet duidelijk. Volgens bronnen van AM heeft het verlies – vooral geleden in de vastgoedtak – tussen de f 12 mln en f 15 mln bedragen. Andere ingewijden hebben nog eens melding gemaakt van zo’n f 30 mln. In elk geval maakte Aegon Nederland-directievoorzitter Paul van de Geijn bij de presentatie van de jaarcijfers van Aegon nog gewag van een “heel moeilijk jaar 1999 voor Kamerbeek Meeùs en een forse herstructurering in 2000”. Cijfers wilde hij nadrukkelijk niet noemen.
Vast staat in elk geval dat de Kamerbeek Groep een jaar eerder, in 1998, al een nettoverlies leed van f 10,5 mln. De winst- en verliesrekening over 1999 is niet beschikbaar bij de Kamer van Koophandel. Dat geldt wel voor concerngenoot Meeùs Holding, dat in 1999 een winst van liefst f 79,7 mln realiseerde, tegen f 8,0 mln in 1998. Als het winstcijfer van Meeùs (f 79,9 mln) wordt afgetrokken van het gezamenlijke resultaat van Kamerbeek Meeùs (volgens Boertjes f 26 mln), dan zou Kamerbeek in 1999 een verlies hebben geleden van liefst f 63,9 mln.

Reageer op dit artikel