nieuws

Kamer wil inzicht in kosten van pensioenopbouw bij verzekeraar

Archief

CDA-Kamerlid Omtzigt heeft aan de ministers Donner (Sociale Zaken) en Bos (Financiën) vragen gesteld over de kosten van pensioenregelingen bij verzekeraars.

Omtzigt is tot zijn vragen gekomen na de uitzending van Tros-programma Radar. Daarin werd een pensioenverzekerde opgevoerd die na acht jaar bij ABN Amro Verzekeringen een verwachte pensioenuitkering van _ 0 kreeg voorgeschoteld. Hij verwijst tevens naar een onderzoek uit 2006 in opdracht van toezichthouder DNB. Daarin werd geconcludeerd dat bij pensioenfondsen in 2004 gemiddeld 3,5% van de brutopremies opging aan bedrijfskosten en bij verzekeraars gemiddeld ruim 13%, inclusief winstmarge is het kostenpercentage tegen de 26%. Wel maken de onderzoekers de kanttekening dat pensioenfondsen en verzekeraars moeilijk te vergelijken zijn.
“Het CDA wil dat mensen voortaan in hun pensioenoverzicht in een oogopslag kunnen zien wat de kosten zijn voor hun oudedagsvoorziening”, laat de partij weten. “Omtzigt is geschrokken van onderzoeken, waaruit blijkt dat mensen een hoge prijs betalen voor hun pensioen wanneer dit is ondergebracht bij een verzekeraar en dat zij daarvan nauwelijks op de hoogte zijn.” Daarom moet in het Uniform Pensioenoverzicht niet alleen informatie worden opgenomen over de te verwachten pensioenuitkering, maar ook over de kosten van de regeling. “Bent u bereid met een voorstel te komen om de kosten van pensioenregelingen in een oogopslag inzichtelijk te maken?”, wil Omtzigt weten.

Reageer op dit artikel