nieuws

Jubilerende Rabo boekt verkooprecord hypotheken

Archief

De jubilerende Rabo-organisatie -de bank bestaat op 11 juni honderd jaar- heeft een forse groei geboekt in de verkoop van woninghypotheken en met name levensverzekeringen, blijkt uit het jaarverslag.

De 481 lokale banken met in totaal 1.823 (1.854) kantoren, hadden vorig jaar ruim 400.000 bedrijven als klant in de boeken, waarvan driekwart in het MKB.
Hun afzet van particuliere levenproducten groeide met 24% (28%) naar f 1,3 (1,0) mld. Het marktaandeel van de lokale banken is daardoor toegenomen tot 13,4% (12,4%), aldus de Rabo-organisatie. Het door particulieren ingelegde vermogen in Robeco-fondsen nam toe naar f 12,8 (11,3) mld. Hun totale belegde vermogen via Rabobanken steeg naar f 39,6 (30,3) mld.
Het Rabo TotaalPakket, een pakket aan financiële producten (sparen, betalen, lenen en verzekeren) noemt de Rabo een “investering in gemak”. Vorig jaar zijn 215.000 pakketten afgenomen, aldus de bank.
Kredieten
De portefeuille woninghypotheken van de Rabobanken passeerde de grens van f 100 mld en kwam eind vorig jaar uit op f 106,2 (91,5) mld. Deze groei van 16,1% (15,9%) was een record. De nieuwe productie was ook een record met f 27,3 (21,3) mld. “Inmiddels staan er meer dan een miljoen hypotheken bij particulieren uit”, aldus de Rabobank die sinds vorig jaar werkzaam is onder het label Rabobank Huis & Hypotheekadvies.
Veel klanten maakten gebruik van de mogelijkheid om de overwaarde van hun woonhuis te benutten voor de aankoop van luxe goederen of voor de aflossing van consumptieve schulden. Het uitstaande saldo aan doorlopend krediet en persoonlijke leningen bleef gelijk: f 2,3 mld.
Sparen
De stroom aan nieuwe ingelegde gelden (spaargeld, koopsommen, beleggingen) nam toe tot f 17 (12) mld, aldus Rabo. De fondsen Rabo Dividend Sparen en Rabo Groei Sparen waren samen goed voor f 4,0 (3,3) mld.
De door particulieren toevertrouwde middelen namen toe tot f 112,5 (109,4) mld. Het Rabo TeleSparen waarbij de klant zelf via telefoon of pc stortingen en opnames kan verrichten, was een succes, aldus de bank. Eind vorig jaar maakten 420.000 klanten gebruik van deze spaarrekening. Gezamenlijk hadden zij f 8,2 (2,2) mld ingelegd.

Reageer op dit artikel