nieuws

Jonge huizenkopers stellen het krijgen van kinderen vaak uit

Archief

Uit onderzoek, in opdracht van RVS, blijkt dat een aanzienlijk deel van de jongere huizenkopers (36%) samen met hun partner fulltime moet blijven werken vanwege de hoge woonlasten.

Jonge huizenkopers wachten met het krijgen van kinderen; zo heeft 21% gewacht met kinderen tot zij een eigen huis hadden en zelfs 13% van de jonge huizenbezitters stelt het krijgen van kinderen uit als gevolg van de hoge woonlasten.
Het onderzoek is uitgevoerd door Intomart GFK onder 619 ‘jonge huizenkopers’ (18-35 jaar). Hieruit blijkt dat jongeren, ondanks hoge woonlasten, onbezorgd zijn over hun financiële toekomst. Van de jongeren maakt 84% zich geen zorgen over de aflossing van de hypotheekschuld of de waardevermindering van hun huis, terwijl 57% gekozen heeft voor een grotendeels aflossingvrije hypotheek. Daarnaast is sparen voor de uitzet nog steeds populair, 45% is al lang voor de koop van het eerste huis aan het sparen voor de inrichting.
Complex
Jongeren vinden hypotheken complexe materie, 29% zegt de hypotheekproducten vaak niet te begrijpen. Tweederde van de jongeren heeft behoefte gehad aan advies in de oriëntatiefase, in de afsluitfase is de behoefte aan advies zelfs 75%. De helft van de jongeren vraagt ook daadwerkelijk advies.
RVS is gestart met een hypotheekcampagne die zich voornamelijk richt op starters op de huizenmarkt. Een huis kopen heeft veel invloed heeft op de (financiële) toekomst. RVS wil inspelen op de behoefte aan advies en starters helpen met hun financiële planning die hoort bij het kopen van een huis.

Reageer op dit artikel