nieuws

Jacobs toont historisch besef

Archief

Bij Aad Jacobs, de van Nationale-Nederlanden afkomstige bestuursvoorzitter van de ING Groep, zat er twee jaar geleden een opvallende brief tussen zijn post. Jacobs: “De afzender was de heer Van den Beukel, makelaar onroerend goed in Zutphen. Hij had het Nationale-Nederlanden jubileumboek gekregen, ‘Ondernemend in Risico’, uitgegeven ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van De Nederlanden van 1845.” De makelaar had er met verwondering kennis van genomen, dat Ravenstraatje 3 in Zutphen de eerste vestiging is geweest van De Nederlanden van 1845. En wat wilde het toeval? Van den Beukel had dit pand al enige tijd in de verkoop. Met zijn brief bood hij ING dit pand te koop aan. Jacobs sprak afgelopen week in Zutphen: “Ik twijfelde niet: dit pand, dit monumentale pand, een pand waar onze wortels liggen, dat moesten we gewoon hébben. Zo’n pand behoort in handen van Nationale-Nederlanden”. Ook nam het concern de suggestie van Van den Beukel over om in het pand een verzekeringsmuseum te vestigen. Het pand is inmiddels grondig gerestaureerd. Tot 13 juni is er een expositie te bekijken over de historie van Nationale-Nederlanden, waarbij de nadruk ligt op De Nederlanden van 1845. De kunstgalerie en het historisch NN-museum zij het hele jaar door te bezichtigen. De toegang is gratis. Volgens Jacobs waren de grondleggers van het concern – de neven Gerrit Jan Dercksen en Christiaan Marianus Henny – niet alleen vakkundige verzekeraars, maar ook uitstekende leidinggevenden. “Wat deed Nationale-Nederlanden meer dan honderd jaar geleden al voor haar personeel? Zij schafte het avondwerk af, het personeel was vrij op zaterdagmiddag, de jaarlijkse vakantie werd ingevoerd, medewerkers konden gebruik maken van vakantieverblijven, het personeel kreeg een levensverzekering en een pensioenverzekering”, zei hij bij de officiële opening. Bestuursvoorzitter Durk Brands van NN wees er op, dat er uiteraard veel veranderd is in de aflopen anderhalve eeuw, maar dat sommige zaken veel minder eigentijds zijn dan ze soms lijken. Brands: “Verzekeraars geven tegenwoordig veel aandacht aan diefstal en brandpreventie. Niets nieuws onder de zon, want in 1873 schonk De Nederlanden twee brandspuiten aan de gemeente Zutphen en nam zij het initiatief tot oprichting en opleiding van een vrijwillige brandweer waarvan vervolgens het hele Nederlanden-personeel lid werd.”

De bakermat van het NN-concern, Ravenstraatje 3 in Zutphen. Dank zij een jubileumboek ‘teruggevonden’.

Reageer op dit artikel