nieuws

Ivorianenverhalen ‘Centraal Beheer op Wembley?’, was de kop van

Archief

een artikel op pagina 3 van de vorige editie van AM

‘Kalou in beeld bij concurrent van Fortis’ was achteraf bezien een betere kop geweest. Het artikel in AM 8 deed verslag van een fragment op Radio 538, waarin Edwin Evers en Humberto Tan over de telefoon praatten over een nieuwe televisiereclame van Centraal Beheer. Gesproken werd over het optreden van de voetbalpresentatoren Gary Lineker (BBC), Jan Joost van Gangelen en Tan zelf. Net als de radio-uitzending suggereerde het AM-artikel dat de clip het Wembley-stadion als decor zou hebben. “Indianenverhalen”, zo deed Rob Mol, de reclameman in Apeldoorn, het hele verhaal af. De woensdagavond vóór het verschijnen van AM 8 – na het verstrijken van de deadline – bleek dat Mol eigenlijk had moeten zeggen dat het om ‘Ivorianenverhalen’ ging. In de nieuwe televisiecommercial van Centraal Beheer spelen namelijk Lineker, Van Gangelen en Tan een rol, maar is de hoofdrol weggelegd voor Salomon Kalou. De Feyenoorder blijkt in de clip een verrassende aanwinst van het Duitse voetbalteam te zijn. Minister Rita Verdonk is uiteindelijk de persoon die even Apeldoorn moet bellen. Ze wordt in een uitsmijter door een dubbelganger van de Duitse doelman Oliver Kahn persoonlijk bedankt. Stopzetting De ontwikkelingen gaan inmiddels snel. Kahn is niet langer het boegbeeld van die Deutsche Nationalmannschaft. En belangrijker, Kalou heeft met succes om stopzetting van de commercial gevraagd. Centraal Beheer mag de clip van de Haagse voorzieningenrechter ook niet meer op zijn internetsite laten staan. Kalou heeft volgens de rechter “een verzilverbare populariteit” en mag zich daarom verzetten tegen het zonder toestemming gebruiken van zijn portret in commerciële uitingen. In de stukken van het kort geding is niet alleen te lezen dat Kalou bij medewerking aan de commercial ? 100.000 had kunnen verdienen, maar ook wat het oorspronkelijke idee was. De commercial zou beginnen met Kalou in een fotospeciaalzaak voor het maken van pasfoto’s. Na het ophalen van zijn paspoort op het gemeentehuis zou een telefoontje met zijn enthousiaste broer Bonaventura volgen en beelden vanuit een uitzinnig Ivoorkust. Begeleid door het Duitse volkslied zou Salomon vervolgens weer in beeld verschijnen als een van de elf spelers van het Duitse team, kort voor aanvang van het duel met Nederland. De kreet ‘Even Apeldoorn bellen’ zou ook hier in beeld verschijnen bij de huiskamer van Rita Verdonk. Maar niet zij, maar Fortis sprak hierover zijn veto uit. In september verscheen Salomon Kalou in de Utrechtse Galgenwaard eenmalig met Fortis ASR op de borst van een Feyenoord-shirt. Schitteren bij concurrent Centraal Beheer werd door zijn werkgever niet erg op prijs gesteld.

Reageer op dit artikel