nieuws

Intersoftware bouwt nieuw hypotheek-acceptatiesysteem

Archief

Het systeemhuis Intersoftware in Hoofddorp dat eerder dit jaar werd opgericht door F. Ramselaar (ex-Hypothekers Associatie, ex-Hypotrust), heeft een hypotheek-acceptatiesysteem gebouwd op basis van nieuwe kennistechnologie uit de VS. Het product zal branchebreed worden aangeboden.

Het acceptatiesysteem herkent patronen in hypotheekaanvragen en is hierdoor in staat zelfstandig kredietrisico’s te kwalificeren (risk based pricing genaamd). Het nieuwe kennissysteem vervangt het ‘creditscore-systeem’ dat momenteel bij een aantal hypotheekverstrekkers in gebruik is. Met het creditscore-systeem worden hypotheekaanvragen getoetst op basis van vastgelegde normen en regels in combinatie met historische gegevens van voorafgaande aanvragen. Nadeel van dit systeem is dat het fouten uit het verleden tot norm zou kunnen verheffen, met alle risico’s vandien.
Het in aanbouw zijnde beheerbedrijf van Bouwfonds Hypotheken, dat ook voor derden zal gaan werken, is de eerste afnemer van de nieuwe techniek. Volgens F. Ramselaar is het systeem (dat werd ontwikkeld in samenwerking met H&C, een Amerikaanse producent van softwaresystemen’ met een ‘zelfdenkend’ vermogen) in de toekomst ook goed toepasbaar voor verzekeringsproducten.
Voor meer informatie: Intersoftware, tel. 020-653.53.88.

Reageer op dit artikel