nieuws

Interpolis wil paarden voorzien van anti-diefstalchip

Archief

Verzekeraar Interpolis wil het stijgende aantal paardendiefstallen een halt toeroepen door het verplicht inbrengen van identificatie-chips bij paarden.

Volgens Interpolis is het aantal paardendiefstallen vooral dit jaar sterk toegenomen. Exacte cijfers zijn niet bekend, omdat lang niet alle paarden tegen diefstal zijn verzekerd. “Afgaande op de bij ons geclaimde schade moet het landelijk om enkele honderden dieren per jaar gaan”, aldus de Rabo-verzekeraar. Interpolis is met bijna 15.000 paarden in de boeken één van de grootste paardenverzekeraars van ons land.
Volgens de Tilburgse maatschappij is vooral het Friese stamboekpaard – op de vrije markt al gauw f 10.000 waard – onder criminelen erg in trek. Interpolis stelt dat de meeste diefstallen op het conto van georganiseerde bendes komen, die de gestolen paarden veelal naar België verhuizen, of naar een slachthuis brengen waar zij zo’n f 1.200 opbrengen. Verplicht
Interpolis wil dat het inbrengen van een chip (transponder genaamd) in de hals van een paard door de overheid verplicht wordt gesteld. “Wij kunnen als individuele verzekeraar wel een chip verplicht stellen, maar dat is commercieel onhaalbaar. Dan lopen de verzekerden toch gewoon naar een andere maatschappij die die eis niet stelt”, aldus Interplis-woordvoerder Marco Simmers. “Nee, als je dit in wilt voeren, dan moet iedereen meedoen en dat kan alleen door het de overheid verplicht te laten stellen. We praten daar overigens al lang over, maar er gebeurt maar niets. Vandaar dit signaal.”
De Nederlandse Hippische Sportbond heeft inmiddels bepaald dat alle wedstrijdpaarden vanaf 2001 voorzien moeten zijn van een transponder. Volgens Interpolis is dat een hoopgevende eerste stap, maar de verzekeraar benadrukt dat vaak juist de ‘gewone’ recreatiepaarden en -pony’s worden gestolen. Op dit moment is een beperkt deel van de Nederlandse paarden voorzien van tongcodes. Nadeel daarvan is dat de codes door de paardendieven vaak op grove wijze worden weggesneden. Het implanteren van een transponder in de hals is qua pijn te vergelijken met een simpele injectie. Mocht zo’n chip door de dieven verwijderd worden, dan is het paard door het litteken altijd direct herkenbaar als gestolen.

Reageer op dit artikel