nieuws

Interpolis claimt wereldwijde primeur

Archief

Hannover Re heeft ter waarde van ongeveer honderd miljoen Duitse marken levensherverzekeringen door middel van obligaties en leningen zeker gesteld bij Interpolis en de Rabobank. Partijen claimen hiermee de eerste leven-securitisatie ter wereld tot stand te hebben gebracht.

Als bemiddelende partij trad bij de overeenkomst op RisConsulting, een bedrijf waarin zowel Hannover Re als de Rabobank participeren. RisConsulting heeft zijn hoofdzetel in Boston.
Het fenomeen securitisatie, dat staat voor het ‘verpakken’ van (her)verzekeringsrisico’s in obligaties en/of leningen, is ook overgewaaid uit de Verenigde Staten. Met name bij schadeverzekeringen (bijvoorbeeld natuurramprisico’s) trachten herverzekeraars via de kapitaalmarkt meer capaciteit en zekerheid te verwerven. Volgens Interpolis is dit de eerste keer dat herverzekeringen op levengebied worden ‘gesecuritiseerd’.
Het contract tussen Hannover Re en Interpolis Re bestaat allereerst uit de overdracht door Hannover Re van 75% van de onderliggende herverzekeringen aan Interpolis voor de duur van drie jaar. Met hulp van de Rabobank verstrekt Interpolis voorts een lening aan Hannover Re. “Wij behouden daarmee het volledige performance- en financieringsrisico, dat verband houdt met de acquisitiekosten van deze contracten”, aldus Interpolis Re. Volgens Duitse verslagregels moeten de acquisitiekosten direct worden geactiveerd, waardoor de winst van Hannover Re flink wordt gedrukt. Dit balansprobleem tracht de Duitse hervezekeraar via de lening op te lossen.

Reageer op dit artikel