nieuws

Intermediairverzekeraars goedkoper in autopolissen

Archief

Bij het sluiten van een all-risk autoverzekering blijken intermediairverzekeraars goedkoper te zijn dan direct-writers.

Tot deze conclusie komt de Verzekeringssite na het analyseren van 635 offerte-aanvragen voor een autoverzekering in de maanden juni en juli op de website.
De selectie van de maatschappij vond plaats op basis van goedkoopste premie. De analyse werd alleen uitgevoerd op prijs, met behulp van het vegelijkingspakket Rolls van Kooijmans Software. Er is niet op voorwaarden geselecteerd.
Uit de analyse blijkt dat de gemiddelde leeftijd van de offerte-aanvrager 36 jaar is, waarvan 73% man en 27% vrouw. De nieuwwaarde van de auto ligt rond de f 38.000. De auto is gemiddeld zes jaar oud en weegt 1052 kilo. Ongeveer 76% rijdt op benzine, 7% op gas en 17% dieselt. Het aantal kilometers per jaar ligt op 20.000. Men heeft gemiddeld 7 schadevrije jaren en is elf jaar in het bezit van het rijbewijs. Dit levert een B/M op van 55%.
Van de offerte-aanvragen betrof 27% een WA-verzekering, 27% beperkt casco en 46% all-risk.
Goedkoper
Uit de analyse van de offerte-aanvragen bleek dat de helft van de aanvragen naar het intermediair en de helft naar direct-writers kon worden doorgeschoven.
Bij een all-risk verzekering is het intermediair het voordeligst (53%), maar bij beperkt casco zijn de direct-writers duidelijk goedkoper (59%). Bij een WA-verzekering maakt het niet uit.
Regionaal zijn er ook wat verschillen te constateren. In de regio Zeeland en Brabant sluiten de direct-writers meer autoverzekeringen. Volgens Erik Hordijk, samen met broer Jeroen de bedenker van de Verzekeringssite, komt dit doordat daar de regionaal operende ZLM actief is. Ditzelfde geldt ook voor de regio Meppel, Assen, Zwolle waar Groene Land actief is. Waarom in de regio Rotterdam, Amersfoort, Utrecht de intermediairverzekeraars goed scoren, heeft Hordijk geen verklaring.
Bestuurder
De bestuurder speelt in de analyse een rol van betekenis. Bij elf schadevrije jaren of meer offreert de direct-writer goedkoper. Volgens Hordijk heeft dit te maken met de maximale no-claimberekening over een lagere basispremie. Voor bestuurders met vier tot zes schadevrije jaren is de intermediairverzekeraar weer goedkoper.
Ook de leeftijd van de bestuurder lijkt een rol te spelen. In de geboortejaren 1970-1979 offreren de intermdiairverzekeraars duidelijk goedkoper. In de categorie 1980 tot heden zijn dat de direct-writers. Hordijk noemt als top-3 van intermediairverzekeraars die in de geboortecategorie 1970-1979 goedkoop offreren Bruns ten Brink Assuradeuren, Zwolsche Algemeene en Aegon. “De Zwolsche Algemeene hanteert een speciaal tarief voor vrouwen, wat een verklaring zou kunnen zijn. Bij de direct-writers wordt de autoverzekering in de geboortecategorie 1980-heden vooral bij FBTO gesloten”, vertelt Hordijk.
Het volledige rapport kost f 835 (ex btw) en is telefonisch te bestellen 072-505.43.55 of via e-mail info@verzekeringssite.nl

Reageer op dit artikel