nieuws

Intermediairis levert hypotheek- verstrekker goedkope notaris

Archief

Directeur-eigenaar John Gerlofsma spreekt van een gat in de markt. Met zijn organisatie Intermediairis stuurt hij 22 notarissen aan die door zijn aanvullende werk hun diensten tegen gereduceerd tarief kunnen aanbieden.

Gerlofsma denkt voor zowel de hypotheekverstrekkers, het intermediair als de consument een aanzienlijke toegevoegde waarde te kunnen leveren . De voornaamste doelgroep van Intermediairis zijn in de ogen van Gerlofsma hypotheekverstrekkers als banken en verzekeraars, inkoop- en franchise-organisaties en ook het grotere intermediair. Zij kunnen de hypotheekakte of de hypotheek- en leveringsakte via één van de bij het Intermediairisnetwerk aangesloten notarissen laten verzorgen. Intermediairis levert in dat geval de notaris het dossier van de cliënt en neemt hem, aldus Gerlofsma, op die manier “een vervelende en tijdrovende klus uit handen”.
“Omdat wij een aantal belangrijk administratieve taken voor onze rekening nemen, zijn onze notarissen bereid een lager honorarium te rekenen.” De besparing zal volgens Gerlofsma al snel enkele honderden euro’s bedragen, oplopend tot meer dan duizend euro.
Lager tarief
Intermediairis rekent een tarief van _ 92,82 voor de geleverde diensten. De vergoeding voor deze diensten wordt in rekening gebracht bij de consument en verrekend op de nota van de notaris.
Voor de consument is de dienstverlening van zijn bedrijf een profijtelijke zaak, verwacht Gerlofsma. “Wij voeren werkzaamheden uit die hij anders zelf zou moeten doen, en bovendien betaalt hij ook nog eens een lager tarief bij de notaris.”
Omdat er sprake is van een landelijk netwerk van notarissen is volgens Gerlofsma binnen een straal van 30 kilometer bovendien altijd wel een notaris beschikbaar.
Zes grote partijen
Intermediairis werkt op dit moment samen met drie franchise-organisaties en Gerlofsma schat dat er zo’n dertig à vijftig zaken per maand passeren. “Toch duurt het wel even voor zo’n idee aanslaat”, zegt hij. “Wij praten op dit moment met zes hele grote partijen. Daarbij moet gedacht worden aan inkoopcombinaties, banken en verzekeraars. Uiteraard willen zij precies weten hoe ons systeem in elkaar steekt. Het vereist misschien ook wel een aanpassing van ons denken om de notaris in deze rol te zien”, zegt hij.
Hoger beroep
De marktpartijen van Intermediairis waren overigens niet de enigen die moeite hadden met deze nieuwe rol van de notaris. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) verbood de notarissen aanvankelijk om een samenwerking aan te gaan met Intermediairis, en dreigde op die manier de ontwikkeling van het bedrijf in de kiem te smoren. Hun vrees was dat de notarissen provisie zouden vragen en krijgen, en op die manier hun onafhankelijkheid zouden verliezen. Pas toen Gerlofsma via een kort geding (dat werd verloren), en uiteindelijk via een hoger beroep (dat werd toegewezen) kon aantonen dat dit niet het geval was, kon Intermediairis op 1 mei dit jaar van start gaan.

Reageer op dit artikel