nieuws

Intermediair ziet weer toekomst in de beleggingsverzekering

Archief

Tussenpersonen zien het marktaandeel van beleggingsverzekeringen weer toenemen. Dat concludeert Legal & General na onderzoek.

Een van de conclusies is dat 32% van de ondervraagde tussenpersonen het marktaandeel van beleggingspolissen ziet groeien. Vooral bij particulieren met hogere inkomens wordt “een positieve grondhouding” geconstateerd. Het gaat om inkomens vanaf _ 50.000.
Bij de verkoop van unit-linked-verzekeringen denken assurantiekantoren de grootste concurrentie te ondervinden van collega-tussenpersonen (53%). Bijna 40% ziet in banken de voornaamste tegenstrever.
Maatmens
Tijdens een beleggingscongres heeft Legal & General drie prijzen uitgereikt aan de beste deelnemers aan een digitale kennisquiz over beleggingen. Winnaar Van Vaalen pensioen- en verzekeringsadvies (Someren) krijgt een weekend in Château St. Gerlach. Voor Excellent Adviseurs Friesland (Bolsward) is er een diner in restaurant De Librije en derde prijswinnaar Vriesman Financieel Advies (Bergen) mag naar een musical.
Tijdens het congres fulmineerde Legal & General-directeur Arno Dolders nog maar eens tegen het gebruik van de zogenaamde maatmens in de financiële bijsluiter. “Het geven van cijfermatige informatie over kosten en rendementen van een financieel product dat betrekking heeft op een ander type klant dan de consument die je voor je hebt én ook voor een ander bedrag dan die consument wil investeren, zou gekwalificeerd moeten worden als feitelijk niet juist, misleidend en voor de consument onbegrijpelijk.”
Verwerpelijk
Dolders vindt invoering van de maatmens verwerpelijk. “Ook het feit dat een aanbieder van beleggingsverzekeringen bij een financiële bijsluiter gebruik mag maken van de fondsverdeling zoals die door de meeste consumenten wordt gemaakt en niet op basis van de werkelijke keuze van de betreffende klant, zal tot eindeloze misverstanden leiden en wellicht tot rechtszaken.” Dolders voorspelt nieuwe imagoschade.
Hij voorziet ten slotte nog een achterstandspositie ten opzichte van banken omdat in de nieuwe bijsluiter de prijs voor de verzekeringsdekking als kosten moet worden opgenomen. “Hoezo level playing field met banken?”
“Maatmens in financiële bijsluiter is verwerpelijk.”

Reageer op dit artikel