nieuws

Intermediair moet boete fiscaal vergrijp altijd melden bij AFM

Archief

Het management van financiële dienstverleners doet er verstandig aan een boete wegens een fiscaal vergrijp zo snel mogelijk te melden bij de AFM. In tegenstelling tot boetes wegens fiscaal verzuim (te laat of niet-ingevuld formulier) wordt een boete wegens een fiscaal vergrijp door schuld of opzet door de toezichthouder wel meegewogen in het integriteitsonderzoek.

Bureau D&O schrijft dit in een nieuwsbrief die gewijd is aan dit onderzoek. Bij vergrijpboetes moet er sprake zijn van grove schuld of opzet. Bij de aangifte zijn bijvoorbeeld bewust inkomsten of bezit verzwegen. De hoogte van de boete is in dit geval gekoppeld aan het bedrag dat te weinig aan belasting is betaald. Stel dat een beleidsbepaler voor de fiscus verzwijgt dat hij een tweede woning in Frankrijk heeft. De fiscus ontdekt dit, waarna de ondernemer bekent en de boete betaalt. Voor de fiscus is dan de zaak afgedaan, maar voor de AFM niet, aldus D&O.
Als de boete wordt gemeld, noteert de AFM dit alleen als fiscaal antecedent, maar als de ondernemer de vergrijpboete verzwijgt, krijgt hij ook nog een toezichtantecedent aan zijn broek. Met als gevolg dat de AFM eerder gaat twijfelen aan zijn betrouwbaarheid, aldusD&O.

Reageer op dit artikel