nieuws

‘Intermediair moet af van productaanpak’

Archief

“Als wij ons houden bij de productaanpak, missen we de boot naar een ruimere adviesrol.” Dit zei makelaar Kees Boer op het Goudse-congres over ziekteverzuim.

‘Arbeidsmarkt en Ziekteverzuim’ heette het middagcongres dat De Goudse voor het intermediair hield. Kopstukken uit diverse disciplines discussieerden – onder leiding van Ferry Mingelen – van het tv-programma Den Haag Vandaag – over de problemen rond ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Mr. Ton Schoenmaeckers, directeur van de Boa, de koepelorganisatie van arbodiensten, kwam hierbij onder vuur te liggen. Hij moest de recente publicaties weerleggen dat arbodiensten niet goed functioneren en niet of nauwelijks is staat zijn het verzuim te reduceren. “Kritiek is mogelijk”, zei hij. “Wij zijn een jonge bedrijfstak die nog moet inspelen op de vraag in de markt. Maar die vraag is vaak nog onduidelijk.”
Verzuim Manager
Op het congres lanceerde De Goudse de Verzuim Manager, een geïntegreerd pakket verzuimdiensten en verzekeringen (zie AM 9, pag. 5). Op de vraag waarom de arbodiensten niet met een dergelijk pakket zijn gekomen, zei prof.dr. Joop Vianen, bijzonder hoogleraar sociale en economische mkb-vraagstukken aan de Katholieke Universiteit Brabant, dat hij die vraag niet interessant vond. Maar dat hij het een interessantere vraag vond met welke pakketten de arbodiensten wél zullen komen”. Kees Boer, directeur van Lukassen & Boer in Papendrecht zei dat het intermediair vaak nog teveel in producten denkt. “Als het om verzuim en arbeidsongeschiktheid gaat, moeten we geïntegreerde pakketten aanbieden. Als we ons houden bij de productaanpak, missen we de boot naar een ruimere adviesrol.”
De Verzuim Manager is geen product dat van de ene op de andere dag kan worden gesloten. Het bedrijf wordt volgens door TNO ontwikkelde modellen geanalyseerd voordat een advies wordt gepresenteerd. “De eerste analyses kunnen medio juni plaatsvinden”, zei Goudse-bestuurslid Erno Kleijnenberg. “Ik verwacht dat de eerste Verzuim Manager na de zomer wordt gesloten.”

Reageer op dit artikel