nieuws

Intercommit biedt alternatief voor ADN-berichtenverkeer

Archief

Het Amersfoortse IT-bedrijf Intercommit zegt een alternatief te hebben ontwikkeld voor het ADN-berichtenverkeer. “Het berichtenverkeer van Intercommit verloopt via internet en is goedkoper dan de X-400 postbustechniek die ABZ op dit moment nog biedt”, zegt directeur Peter Veenman.

Peter Veenman, ex-werknemer van ABZ, heeft drie jaar geleden samen met eveneens oud ABZ-medewerker Fred van der Heide, het bedrijf Intercommit opgericht. In eerste instantie hield het bedrijf zich bezig met adviesactiviteiten. Maar sinds vorig jaar heeft Veenman een oud idee van stal gehaald: berichtenverkeer via internet.
“Al in 1995 lanceerde ik binnen ABZ het idee van de formulierensite; een site die de mogelijkheid biedt om dagelijks views te updaten. Toen leefde nog het idee dat dit weleens tegen het zere been van de systeemhuizen kon zijn. Een jaar later heb ik het nogmaals aangekaart. Toen ik weer ‘nee’ kreeg te horen, heb ik gezegd dat ik het zelf zou gaan doen. Toen ik daadwerkelijk mijn ontslag nam en aankondigde het idee te gaan uitwerken, ging ABZ dwars liggen. Als klein en beginnend bedrijf heb ik het idee toen laten rusten”, vertelt Veenman. Inmiddels heeft Intercommit dertien man in dienst.
Toen de formulierensite de ijskast inging, heeft Veenman zich toegelegd op een ander idee, namelijk het berichtenverkeer via internet. “De markt vraagt om berichtenverkeer via dit medium. De infrastructuur is onafhankelijk en bovendien is het aanzienlijk goedkoper, doordat we geen gebruik maken van een X-400 postbussensysteem. Overigens is de X-400 techniek een goede en veilige techniek, maar erg kostbaar. Maar ons product is zeker zo veilig en betrouwbaar.”
Proef
Veenman heeft zijn ideëen voorgelegd aan de drie grote systeemhuizen: ACT, Anva en ASN. Volgens eigen zeggen reageerden die enthousiast op de mogelijkheden. Anva-directeur Stoffel van Almkerk: “Er moeten geen monopolisten zijn. Ik ben voor centralisatie van het berichtenverkeer, maar de communicatie moet via internet verlopen. Anva zal met een aantal van haar klanten een proef starten met de techniek van Intercommit. Afhankelijk van de resultaten zal er een keus gemaakt worden.”
De directeuren van ASN en ACT zijn wat terughoudender in hun reacties. ASN-directeur Kees van der Geer: “Wij hebben inderdaad gesproken met de heer Veenman. Hij heeft zijn product toegelicht en wij nemen het mee in onze inventarisatie. Net zoals wij andere producten daarin meenemen.” ACT-directeur Jack Moorman laat via een NN-woordvoerder weten “dat de heer Veenman langs is geweest om een folder toe te lichten”.
ABZ
Veenman heeft ook gesprekken gevoerd met ABZ. “Het leek mij een goed idee om te gaan samenwerken met ABZ, tenslotte een belangrijke speler in de branche. Tot op heden hebben die gesprekken nog tot niets geleid, maar ze zijn nog wel gaande.”
ABZ heeft dit voorjaar (AM 12, pag. 49) bekend gemaakt met een alternatief voor het berichtenverkeer via internet te komen. Dit initiatief heeft de naam X-net meegekregen. Op dit moment is nog onduidelijk, ook voor de systeemhuizen, welk functionaliteiten dit X-net zal bieden en op welke wijze de X-400 postbustechniek vervangen zal worden.
ABZ-woordvoerster Yvonne Kersten zegt in een reactie: “Wij voeren een actief inkoopbeleid. In het kader van het X-net initiatief zijn wij een gesprek aangegaan met Intercommit over het leveren van onderdelen. Zij bieden echter maar een deel van deze totale transactionele dienstverlening.”

Reageer op dit artikel