nieuws

Instituut voor Beleggingen zoekt samenwerking met assurantiekantoren

Archief

Assurantiekantoren die voor hun relaties rechtstreeks willen (laten) beleggen in fondsen van onafhankelijke vermogensbeheerders, kunnen een samenwerking aangaan met het Amsterdamse Instituut voor Beleggingen (IVB), een verkoopkantoor dat sinds kort in de beleggingsmarkt opereert.

Geleid door directeur A.A. den Ouden selecteert het IVB, onderdeel van de Amsterdamse Investeringsbank, erkende beleggingsfondsen van onafhankelijk werkende (internationale) vermogensbeheerders, waaronder grote bedrijven als Invesco met f 105 mld beheerd vermogen.
Niet gebonden aan een bank of verzekeraar mikt IVB op “de best presterende fondsen per categorie, sector of regio”. Een databank met resultaten van alle beleggingsfondsen van Nederlandse en internationale vermogensbeheerders moet dat mogelijk maken. Het doel is het behalen van onbelaste vermogenswinst.
Fondsen banken ‘matig’
Het IVB prefeert beleggingsfondsen van onafhankelijk werkende vermogensbeheerders veruit boven de “saaie en matig presterende huisfondsen van banken”. Den Ouden: “Uit de selecties maken wij op dat fondsen van onafhankelijke vermogensbeheerders systematisch beter presteren dan de fondsen van Nederlandse banken en verzekeraars.” Hij verstrekt het intermediair overzichten met risico- en rendementsvergelijkingen in Nederlandse guldens.
De aankoop van beleggingen in de fondsen verloopt giraal. Met de Kas-Associatie in Amsterdam is IVB-Giro opgezet, een giraal beleggingssysteem. De belegger boekt zijn geld over naar een rekening bestemd voor een bepaald fonds. Na ontvangst worden de aandelen gekocht en 5 werkdagen later ontvangt de belegger het afschrift van zijn inschrijving. De aankoop geschiedt tegen de netto uitgiftekoers, zonder bijkomende kosten. De minimum transactie bedraagt 20.000 per beleggingsfonds.
IJzersterke troef
De vertrouwensrelatie van het intermediair met zijn cliënten ziet het IVB als een ijzersterke troef ten opzichte van banken, commissionairs, of vergelijkbare (effecten)instellingen. Een heldere presentatie van de beleggingsprodukten en eenvoudige administratieve verwerking via het Assurantie Data Netwerk (ADN) moeten “drempelverlagend” werken, aldus IVB. De beloning van de tussenpersoon bedraagt maximaal 3% over de belegde waarde, aldus Den Ouden.
Ter introductie van zijn dienstverlening bij het intermediair houdt het IVB op 25 oktober en op 8 en 29 november informatiebijeenkomsten (16.00-20.00 uur) in Kasteel De Hooge Vuursche. De kosten van dit seminar bedragen f 250, incl. syllabus en software.
Het correspondentie-adres van het IVB luidt: Herengracht 500, 1017 CB Amsterdam. Tel. 020 – 638.45.59 / 620.40.43 (fax).

Reageer op dit artikel