nieuws

ING verwacht grotere thuismarkt door euro

Archief

“De grootste uitdaging op de Nederlandse markt zal voor ons de invoering van de euro zijn. Daardoor wordt onze thuismarkt groter.” Dat stellen Aad Jacobs (voorzitter) en Godfried van der Lugt (vice-voorzitter) van de raad van bestuur van de ING Groep in de ING Krant.

Met name voor verzekeraar Nationale-Nederlanden voorzien Jacobs en Van der Lugt een verandering door de komst van de euro. “We zullen er terdege rekening mee moeten houden dat het onafhankelijk assurantie-intermediair ook buiten Nederland zijn diensten gaat afzetten. NN zal zich de vraag moeten stellen hoe het daarop gaat inspelen.”
Een thuismarkt denkt de ING-top ook in Centraal- en Oost-Europa te vinden. “In de emerging markets van Centraal- en Oost-Europa zijn we in korte tijd buitengewoon actief geworden. In 1991 waren we er nog nauwelijks aanwezig, terwijl we nu – inclusief Bank Slaski – 8.500 medewerkers en ruim 5.000 gebonden verzekeringsadviseurs hebben in Midden- en Oost-Europa.”
Polen is daarbij het grote voorbeeld. “Wat we daar momenteel doen met Bank Slaski, Nationale-Nederlanden, ING Bank, ING Lease en BSK Asset Management geeft ons veel hoop voor de toekomst. Wellicht dat we over tien jaar kunnen constateren dat we in Polen een tweede thuismarkt hebben gevonden”, aldus Jacobs en Van der Lugt.
Rest van de wereld
Voor de komende jaren verwacht ING dat een flink deel van de autonome groei afkomstig is uit Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. “In Zuid-Amerika zijn we aan de bankkant redelijk sterk vertegenwoordigd. Op het gebied van verzekeringen hebben we een aantal greenfields opgestart.” Vanuit Buenos Aires is vorig jaar begonnen met het Argentijnse greenfield. Met kantoren in Sao Paulo en Rio de Janeiro hoopt ING dit jaar in Brazilië verzekeringen te gaan verkopen.
In Noord-Amerika werd vorig jaar een aanvang genomen met het greenfield Mexico. “In de Verenigde Staten hebben we inmiddels een groot verzekeringsbedrijf. Een mooie, passende aanvulling op die activiteiten is altijd welkom. Een Amerikaanse levensverzekeraar staat dan ook hoog op ons acquisitie-wensenlijstje.”
De positie in Canada is volgens beide heren “redelijk sterk”. ING bezet de tweede plaats op de ranglijst van schadeverzekeraars, na de overname van Wellington vorig jaar. Recent werd door Halifax Insurance, de grootste Canadese ING-dochter, ook nog een schadeportefeuille met een jaarlijks premie-inkomen van f 32 mln gekocht van de Canadian Surety Company. Halifax verkoopt voornamelijk schade- en ongevallenverzekeringen via onafhankelijke tussenpersonen.
In Canada is ING verder actief met levensverzekeraar ING Financial, direct-writer en schadeverzekeraar Belair, én via ING Direct, een bank die spaar- en leenproducten verkoopt via direct mail, telefoon, fax en internet.
A. Jacobs: “Invoering euro is grootste uitdaging”.

Reageer op dit artikel