nieuws

ING-topman Jacobs over 1996: alle lichten hebben op ‘groen’ gestaan

Archief

ING Groep heeft een heel goed jaar achter de rug door uitzonderlijk gunstige marktomstandigheden. “Alle lichten hebben werkelijk op ‘groen’ gestaan”, zei bestuursvoorzitter drs. Aad Jacobs in zijn nieuwjaarsrede voor alle medewerkers op het hoofdkantoor in Amsterdam.

De fraaie concernresultaten van 1996 zijn volgens Jacobs geen legitimatie om “achterover te leunen”. Verwijzend naar het verleden hield de ING-topman voor dat er ongetwijfeld opnieuw mindere tijden zullen komen “Het is belangrijk om ons daar nu tegen te wapenen.”
Aegon níet de grootste
De overname door Aegon van de Amerikaanse verzekeraar Providian Corporation noemde Jacobs “een daad die van moed getuigt”. Fijntjes liet hij wél weten dat de miljardenacquisitie (f 6,1 mld) Aegon niet tot de grootste verzekeringsmaatschappij van ons land zou hebben gemaakt, zoals door de media is gesignaleerd.
Zelf bekijkt ING vele proposities voor acquisities, die evenwel altijd moeten sporen met de strategie en rendementseisen. “Onze oorlogskas is nog op volle sterkte”, zei Jacobs betekenisvol.
Van een Nederlands bedrijf met enkele buitenlandse dochters is ING uitgegroeid tot een multinational met Nederlandse wortels, zei Jacobs. Hij noemde verdere groei in Europa en daarbuiten belangrijk om een vooraanstaande rol te kunnen blijven spelen. Het accent moet daarbij liggen op stabiele resultaten en beperking van de kosten, aldus Jacobs.
Wereldwijd heeft ING Groep inmiddels meer dan 60.000 medewerkers, verspreid over 55 landen.
Introductie euro
Met betrekking tot de aanstaande introductie van één Europese munt staan de financiële instellingen in de frontlinie, betoogde Jacobs. “Binnen ING zijn vele werkgroepen druk doende om de overschakeling van guldens op euro’s voor onze klanten en onze bedrijven zo soepel mogelijk te laten verlopen. Zowel binnen de werkmaatschappijen als binnen de stafafdelingen brengt dat veel werk met zich. Het is een mooie gelegenheid om onze deskundigheid en creativiteit te tonen.”
Vooral internationaal zegt ING Groep zijn concept van geïntegreerde financiële dienstverlening dit jaar te moeten uitbouwen. Gedacht wordt onder meer aan nieuwe initiatieven, waaronder de verkoop van bankproducten via direct-marketing in Canada waarvoor vergunning is verkregen.
ING-topman Aad Jacobs: “Aegon níet de grootste”.

Reageer op dit artikel