nieuws

ING staakt activiteiten Wellowell

Archief

ING staakt de activiteiten van de vergelijkingssite Wellowell. Aangescherpte richtlijnen in de WFD over het genereren van leads en het feit dat andere distributiekanalen, zoals nn.nl meer leads opleveren zijn de aanleiding voor het stopzetten van de activiteiten.

Toezichthouder AFM stelt in een nieuwsbrief dat het doorgeven van informatie van een consument aan een aanbieder of andere bemiddelaar die relevant is voor het sluiten van een financieel product, bemiddeling is in de zin van de WFD. “Om deze reden zou Wellowell een WFD-vergunning moeten aanvragen. Er is besloten dat vooralsnog niet te doen”, aldus een woordvoerder van Nationale-Nederlanden.
“Daarnaast is Wellowell al een wat ouder initiatief. We zijn nu aan het bekijken hoe lead-generatie het beste vormgegeven kan worden. Daarnaast speelt dat via de website www.nn.nl ook veel leads worden gegenereerd, meer dan via Wellowell. Het is dus niet zo dat we nu al de stekker eruit trekken, we studeren op de ontstane situatie en volgen de marktontwikkelingen”, aldus NN.
Bloemen
Wellowell werd zes jaar geleden met veel bombarie aangekondigd door toenmalig NN-topman Bert Richaers. “Wij verdienen bloemen”, klonk het uit Den Haag.
De virtuele tussenpersoon ging enthousiast van start en de toenmalige directie maakte bekend dat er na een paar maanden al 12.000 leads afgegeven waren. Ongeveer twaalf verzekeraars sloten zich aan bij het initiatief en in het begin meldden een kleine zevenhonderd tussenpersonen zich aan bij Wellowell. Nog geen jaar later ging Wellowell forse bedragen vragen voor het doorgeven van de leads. Al heel snel moest de virtuele tussenpersoon op zijn schreden terugkeren. Het intermediair pikte het niet en haakte massaal af. In 2002 maakte Welleowell bekend te stoppen met het doorverwijsmodel naar tussenpersonen. Op dat moment waren er nog maar vijftig tussenpersonen aangesloten. Een jaar later was direct sluiten via de website niet meer mogelijk en het vergelijken van hypotheken, koopsommen en dergelijke werd ondergebracht bij andere initiatieven.
Verzekeringssite
In 2004 nam de Verzekeringssite.nl het vergelijken en afhandelen van leads van Wellowell voor zijn rekening. Directeur Erik Hordijk laat weten dat het staken van de activiteiten van Wellowell voor hem geen probleem is. “Wellowell bracht heel weinig volume binnen.”
Nationale-Nederlanden wil geen cijfers leveren hoeveel eigen tussenpersonen zijn aangesloten en hoeveel leads er over 2005 en 2006 doorgeven zijn. “Dat beschouwen wij als interne informatie.”

Reageer op dit artikel