nieuws

ING ontkent werkgarantie in nieuwe CAO

Archief

Volgens ING is er geen werkgarantie afgesproken voor de werknemers in de nieuwe CAO die gisteren gesloten werd. “Wij hebben een inspanningsverplichting afgesproken met de vakbonden. Dat houdt in dat wij gedurende 18 maanden intensief bemiddelen bij het zoeken naar ander werk, eventueel met behulp van externe partijen”, aldus een ING-woordvoerder. Volgens de vakbonden heeft de bankverzekeraar een werkgarantie afgegeven voor de medewerkers. “Deze garantie is is gezien de saneerplannen van ING het belangrijkste winstpunt”, aldus Unie-bestuurder Robert Schuurman. “ING-topman Tilmant grijpt op dit moment hard in bij zijn dochterbedrijven. Er is als gevolg daarvan veel onrust ontstaan onder medewerkers. Het werd tijd dat de ING-top zijn verantwoordelijkheid nam en zijn sociale gezicht eens liet zien. Dat zijn ze verplicht naar de mensen die ING groot hebben gemaakt.”

Ook bij de FNV leeft de veronderstelling dat er een werkgarantie geldt voor de 35.000 medewerkers van ING. “De afspraak is gemaakt dat geen enkele werknemer gedwongen zal worden ontslagen. Bij komende reorganisaties zal voor iedere boventallige binnen of buiten het concern een andere baan gezocht worden”, aldus FNV-bestuurder Leo Vlek.
In de CAO is verder een structurele loonsverhoging van 2,75% afgesproken (1,25% per 1 augustus 2005 en 1,5% per 1 januari 2006). Ook krijgen de werknemers een eenmalige uitkering van 2,15% (1,5% per 1 juli 2005 en 0,65% per 1 oktober 2005). Daarnaast zijn afspraken gemaakt over pensioen, levensloop en het tweede ziektejaar.

Reageer op dit artikel