nieuws

ING en Achmea krijgen nieuwe roerganger

Archief

Achmea en ING krijgen een nieuwe bestuursvoorzitter. Gijs Swalef (Achmea) en Gotfried van der Lugt (ING) gaan volgend jaar met pensioen. Zij worden opgevolgd door Nol Hoevenaars (Achmea) en Ewald Kist (ING).

Met de verwachte benoeming van Kist (55) per 1 juni 2000 tot eerste man van ING krijgt het concern – na het vertrek van Aad Jacobs medio 1998 weer een verzekeringsman pur sang aan het roer.
Voortgekomen uit NN-stal werd Kist in 1993 lid van de raad van bestuur van ING Groep. In april vorig jaar werd hij vice-voorzitter van dit hoogste college en algemeen gezien als opvolger van Van der Lugt. Ook is Kist bestuursvoorzitter van ING Verzekeringen. Mede omdat het verzekeringsvak hem na aan het hart ligt, behoudt Kist deze functie ook na 1 juni volgend jaar.
Internationaler
Naast de wisseling van de bestuursvoorzitter wordt de top van ING internationaler van gezicht. De functie van vice-voorzitter van ING Groep is per 1 juni 2000 toebedeeld aan de Belg Michel Tilmant (47), die ook de nieuwe bestuursvoorzitter van ING Bank wordt. Hij is nu nog lid van de raad van bestuur van ING Groep, bestuursvoorzitter van ING Corporate & Investment Banking (ING Barings) en van ING België alsmede directievoorzitter van Banque Bruxelles Lambert (BBL).
Tilmant wordt op zijn beurt weer opgevolgd door de Amerikaan Fred Hubbell (48), die tot 1998 leiding gaf aan het levenbedrijf Equitable of Iowa. Hubbell, onder meer ook bestuurslid van ING België, is per 2 mei 2000 benoemd. Per 1 oktober wordt hij verder voorzitter van ING Financial Services International, waarvan hij nu bestuurslid is. In die functie volgt hij drs. Jan Holsboer op, die na achttien jaar dienst bij NRG, NN en ING, een sabbatical leave neemt en daarna zijn loopbaan “op andere wijze” voortzet. De door het vertrek van Holsboer vrijkomende plaats in de raad van bestuur van ING Groep wordt op 2 mei 2002 ingenomen door David Robins (50) van ING Barings.
Achmea
Bij de tweede bankverzekeraar van ons land, Achmea, treedt Gijs Swalef (59) na tien jaar terug als voorzitter van de raad van bestuur. Hij doet dat op 6 april volgend jaar. Swalef, van 1971 tot 1989 meer dan gezichtsbepalend voor Equity & Law (nu Axa), stapte in 1989 als directievoorzitter over naar Centraal Beheer. Deze direct-writer fuseerde een jaar later met Avéro tot AVCB en daarna met Zilveren Kruis (1995) tot Achmea. Een fusie met Rabobank (december 1998) ketste af. Nauw betrokken was Swalef ook bij de oprichting en uitbouw van Eureko, de alliantie van zeven Europese verzekeraars.
Zijn opvolger is Nol Hoevenaars (49), de huidig vice-voorzitter. Hoevenaars komt van Centraal Beheer. Daar was hij lid van de raad van bestuur vanaf 1989 tot de fusie met Avéro in 1990. Vervolgens werd hij lid van de raad van bestuur van AVCB en in 1995 van Achmea, na de fusie met Zilveren Kruis. Hoevenaars wordt als vice-voorzitter van Achmea opgevolgd op 6 april 2000 door mr. Paul Overmars, een Zilveren Kruis-man in hart en nieren. Overmars was voor de fusie met AVCB bestuursvoorzitter van Zilveren Kruis Groep (vanaf 1995) en directievoorzitter van Zilveren Kruis (vanaf 1984).

Reageer op dit artikel