nieuws

ING Bank neemt afscheid van tientallen schadeverzekeraars

Archief

ING Bank verwacht in de komende jaren bij nog slechts vijf tot tien schadeverzekeraars zaken onder te brengen. Nu heeft de bank ettelijke tientallen maatschappijen in de boeken staan.

“Het lijstje wordt ingekort naar vijf tot tien, met daarop uiteraard een prominente plaats voor Nationale-Nederlanden”, zegt Erik Muetstege, directeur van ING Bank Verzekeren (IBV). De sanering geldt voor de verzekeringen voor particulieren en het midden- en kleinbedrijf (MKB) en niet voor de grootzakelijke markt.
Tot het sterk ingekorte rijtje verzekeraars zal in elk geval ook Delta Lloyd behoren, zegt Muetstege. “Wij hebben een volmacht van Delta Lloyd en dat blijft zo.” Welke andere maatschappijen op het voorkeurslijstje komen te staan, weet Muetstege nog niet.
De sanering is een uitvloeisel van het binnen ING opgestarte project ‘Bankverzekeren’, waarover AM begin deze maand berichtte (zie AM 12, pag. 1). Dat project moet de samenwerking tussen de concerngenoten NN en ING Bank flink intensiveren.
Goudmijn
IBV is momenteel de grootste tussenpersoon voor NN. Hoe groot het aandeel van het bancaire kanaal is voor NN, wil Muetstege niet zeggen. Volgens hem zijn voor de komende jaren geen productieafspraken gemaakt. Wel staat vast dat ING Bank groei moet gaan laten zien in de verkoop van verzekeringen. “In potentie is ING Bank natuurlijk een goudmijn voor verzekeringsproductie en die gaan we ontginnen ook.”
ING Bank Verzekeren telt momenteel zo’n 130 assurantieadviseurs. Zij richten zich voornamelijk op het MKB. Hun aantal zal niet enorm toenemen, verwacht Muetstege. De groei moet vooral komen van de bancaire verkopers, die een totaaladvies geven aan bankklanten. Voor hen is een speciaal programma opgezet, dat hun kennis en bewustzijn van verzekeringen fors moeten opkrikken. “Experimenten in bepaalde districten hebben uitgewezen dat dit succesvol is.” Verder komt er een ‘Service Point Verzekeren’, in eerste aanleg ter ondersteuning van de bankmedewerkers.
Ketenintegratie
De ING-zusters denken erover om speciale producten te ontwikkelen voor het bancaire kanaal. “Dat zou kunnen. Dan heb je het over eenvoudiger producten, meer gestandaardiseerd.”
Analoog aan pakketpolissen zoals de Alles-in-één-Polis van Interpolis/Rabobank?
Muetstege: “Daar willen we wel naar toe, ja.”
Eerste stap in de beoogde ketenintegratie is dat ING Bank veel meer gebruik gaat maken van de mogelijkheden van extranet MijnNN. “Er komt een koppeling met de klantadministratie van ING Bank, zodat een bankadviseur voor het doen van een verzekeringsofferte gebruik kan maken van de bankgegevens. Het moet niet zo zijn, dat aan het loket van de bank een klant die al twintig jaar klant is bij die bank zijn gegevens opnieuw moet laten invoeren.”
Hoewel internetbankieren inmiddels niet meer is weg te denken uit de praktijk van banken, denkt ING Bank vooralsnog niet aan internetverzekeren. “Er zijn nog geen plannen om verzekeringen via internet te gaan verkopen.”

Reageer op dit artikel