nieuws

Industrieel Assurantiekantoor IAK (Philips) naar Nieuw Rotterdam

Archief

Het Industrieel Assurantiekantoor (IAK) in Eindhoven, dochteronderneming van Philips, wordt overgenomen door Nieuw Rotterdam Beheer. De twee partners hebben de intentieverklaring hiertoe getekend.

De transactie zal naar verwachting rond de komende jaarwisseling worden afgerond. Het is de bedoeling dat Philips een minderheidsbelang in het IAK behoudt.
Het IAK bemiddelt in verzekeringen en verleent financiële diensten hoofdzakelijk ten behoeve van grote en middelgrote ondernemingen. Het werd in 1928 opgericht om uitsluitend de belangen van Philips en zijn medewerkers op gebied van verzekeringen te behartigen.
Premie-inkomen
Op het ogenblik is het IAK goed voor een premiestroom van circa f 230 miljoen per jaar. Een specificatie naar branches geeft men liever niet. Het bedrijf heeft volmachten van Nieuw Rotterdam Schade, DAS, Europeesche, Nationale-Nederlanden en Nuts-Aegon. Het kantoor heeft een sterke positie op het terrein van collectieve werknemersverzekeringen.
Mede gezien de vele concentraties de laatste jaren in de assurantiebemiddeling is Philips van mening dat de belangen van het IAK in de toekomst het best zijn gediend door bundeling met de zelfstandige bemiddelingsactiviteiten van Nieuw Rotterdam. “Assurantiebemiddeling behoort niet tot de kernactiviteiten van Philips. Daardoor kunnen wij te weinig betekenen voor het IAK. Door de transactie komt het IAK midden in de verzekeringswereld staan”, aldus een woordvoerder. Een ander argument voor de verkoop is dat ruim driekwart van de portefeuille van het IAK is gesloten buiten het Philipsconcern.
Landelijk net
Voor Nieuw Rotterdam Beheer is de overneming interessant omdat het bedrijf streeft naar een landelijk net van bemiddelingskantoren en in dat netwerk een grote vestiging in zuidoost Nederland ontbrak.
Het IAK blijft met de bestaande naam en onder de bestaande directie in het huidige pand gevestigd. De directie en alle circa 200 werknemers van het IAK gaan over naar de nieuwe eigenaar. De directie bestaat uit directeur B.H. Koolhaas en de adjunct-directeuren W.A.P. Krom en Th. P.G. Snelting.
Voor de klanten van het assurantiebemiddelingsbedrijf verandert er niets. Het IAK blijft zorgdragen voor de uitvoering van de collectieve werknemersverzekeringen van Philips, zoals de ziektekostenverzekering en de arbeidsongeschiktheidsverzekering. De concernverzekeringen (calamiteiten, aansprakelijkheid etc.) zijn al eerder onttrokken aan het IAK en zijn nu binnen Philips in beheer bij de aparte afdeling Risk Management als onderdeel van de sector Corporate Finance, aldus de woordvoerder.
De huidige assurantiebemiddelingspoot van Nieuw Rotterdam heeft ongeveer 250 medewerkers in dienst en heeft iets minder premie-inkomen dan het IAK. De bemiddelingstak bestaat uit de W.B.D. Lippmann Groep, Kröller Assurantiën in Den Haag en enige kleine assurantiekantoren.
Het IAK wordt niet geïntegreerd in een van deze bedrijven, aldus een woordvoerder van Nieuw Rotterdam, maar blijft een aparte eenheid.
Mede-oprichter Nieuw Rotterdam
Philips heeft samen met de ABN en Nedlloyd in de jaren vijftig Nieuw Rotterdam opgericht en was vele jaren een van de grootaandeelhouders. De meerderheid van de aandelen van Nieuw Rotterdam Beheer is nu in handen van de Franse groep UAP. Philips heeft nog enkele procenten van de aandelen.
IAK in Eindhoven blijft een aparte eenheid.

Reageer op dit artikel