nieuws

Independer stopt met hypotheekbemiddeling

Archief

Online tussenpersoon Independer gaat stoppen met het bemiddelen in hypotheken en richt zich met woningsite Funda op het leveren van hypotheekleads.

“In de acht jaar dat Independer nu bestaat, zijn we als commercieel tussenpersoon redelijk succesvol in schade- en zorgverzekeringen”, zegt Independer-directeur Edmond Hilhorst. “Maar in de complexere financiële producten zoals hypotheken zijn we niet succesvol. Dat is toch een vak apart. Mensen gebruiken internet wel als oriëntatiemedium, maar hebben er geen vertrouwen in als het om sluiten van een hypotheek gaat. En ook het aansturen van hypotheekadviseurs is een vak apart. We hebben er lang over gedaan maar zijn tenslotte toch tot de conclusie gekomen dat we stoppen met nieuwe hypotheekaanvragen.”
Als redenen om met de bemiddeling te stoppen noemt Independer de bijzonder succesvolle samenwerking met Funda en het feit dat hypotheekadviseurs onder druk van de WFT en de AFM steeds beter worden. “Daarom gaan we ons nu helemaal storten op het genereren van leads”, zegt Hilhorst. “Dat doen we al voor de grotere kantoren van Huis & Hypotheek, De Hypotheker, Optima en de Hypotheekshop, en we zijn met meer partners in onderhandeling. Maar we willen nog breder en zoeken daarvoor echt goede adviesorganisaties die kwaliteit leveren.”
Andere route
“Via de woningen zitten wij er in een andere route in”, zegt Jeroen Wilhelm marketingmanager van Funda. “Op Funda hebben we eigenlijk altijd wel iets aan financiën en hypotheken gedaan. Dankzij de AFM hebben we de kaders leren kennen. Maar dat we met financiële dienstverlening verder wilde, was duidelijk. Dat moest wel bij ons passen en de partij moet een autoriteit zijn. Dus is de samenwerking met Independer voor Funda een logische keus. Onze insteek is dat we de klant van Funda langer vast willen houden en verder willen helpen. Dat wordt door Independer goed ingevuld. We werken nu bijna drie maanden samen en het loopt als een tierelier. De leads stromen binnen.”
“Voor de duidelijkheid: we hebben het over duizenden leads per maand”, zegt Edmond Hilhorst. “Daarom is er ook de noodzaak voor een breder distributienetwerk. Want we willen die leads wel graag in het land uitzetten.”
Funda heeft op hypotheken gemiddeld zo’n tienduizend bezoekers per dag. Een groot deel van die bezoekers vult informatie in. Daarbij gaat het om hoogdrempelige informatie waarmee je echt wel even bezig bent met invullen. “Het zijn dus hoogwaardige leads met een maximale kans op conversie”, zegt Hilhorst.
Conversiegraad
De conversiegraad van de leads ligt nu op 20 tot 30%. “Dat moet echt naar de situatie waarbij minimaal één op de drie leads een gesloten hypotheek oplevert”, vindt Hilhorst. “Om daar aan te kunnen voldoen werken we met de beste adviseurs. We helpen die adviseurs door informatie en met ijkpunten over kwaliteit en wijze van opvolging alsmede conversie. Daarvoor willen we ook informatie van de tussenpersoon terug waardoor kwaliteitsverbetering ontstaat van het lead-managementsysteem, waar de adviseur dan weer de vruchten van plukt. Ook helpen wij de adviseur om binnen een paar uur na binnenkomst de lead op te volgen. Internet is een snel medium, klanten willen dezelfde dag nog respons. Dat verhoogt weer de conversiekans. Verder willen we dat het systeem gaat fungeren als een ijkpunt. Adviseurs kunnen in het systeem hun reponstijd vergelijken met anderen. Waar zitten de verschillen? Dat kan interessante kruisbestuivingen opleveren.”
Voorspellende modellen
Daarnaast zal Independer, de in samenwerking met de Erasmus Universiteit ontwikkelde conversie voorspellende modellen, verder ontwikkelen. Met deze modellen kan worden beoordeeld welke adviseur of welk type adviseur het beste bij een bepaalde lead past.
Volgens Hilhorst heeft het stoppen met bemiddeling geen personele consequenties. De eigen hypotheekadviseurs van Independer gaan zich richten op de ondersteuning van de geselecteerde hypotheekintermediairs en andere activiteiten binnen de organisatie.
NPM Capital neemt Independer over
Investeerder NPM Capital heeft samen met de Borghols Groep, onder meer eigenaar van verzekeraar Paerel Leven, internetvergelijker Independer.nl overgenomen van het Britse Apax. Het management heeft zijn belang eveneens uitgebreid. “Beide aandeelhouderspartijen hebben nu ongeveer de helft”, zegt directeur Edmond Hilhorst. “Er is gedeeld zeggenschap, waarbij NPM wel invloed heeft maar geen doorslaggevende stem.” Hilhorst is blij met de nieuwe investeerder, die volgens hem goed bij Independer past. “Het is een Nederlands bedrijf, dat zich ook richt op financiële dienstverlening en gezondheidszorg. Verder heeft het zich ten doel gesteld om verder uit te breiden binnen e-commerce.” Independer verwacht dit jaar een omzet van _ 20 mln te realiseren, waarvan grofweg tweederde uit verzekeringen.

Reageer op dit artikel