nieuws

Independer: shoppen voor overlijdensrisicopolis loont Wie bij één

Archief

aanbieder tegelijk een hypotheek en een overlijdensrisicoverzekering sluit, is vaak duurder uit dan normaal

Dat concludeert Independer uit een premievergelijking. Het verschil tussen de hoogste en de laagste premie bedraagt duizenden euro’s. De vergelijkingssite bekeek de premie voor een overlijdensrisicoverzekering voor een dertigjarig getrouwd stel (niet-rokers), die een hypotheek sluiten van ? 250.000 in combinatie met een risicopolis met een verzekerd bedrag van ? 175.000. Bouwfonds komt in die situatie als goedkoopste uit de bus met een jaarpremie van ? 644,74. Risicodrager voor de Bouwfonds-polis is Reaal, dat opvallend genoeg zelf tot de duurdere aanbieders behoort met een premie boven de ? 1.000. “Bouwfonds heeft gekozen voor een heel kleine marge”, licht Independer-directeur Edmond Hilhorst toe. “Bij Reaal wordt er meer aan verdiend. De overlijdensrisicopolis is overigens nooit een prijsproduct geweest. Pas sinds twee jaar zien we wat meer prijselasticiteit ontstaan.” De duurste aanbieder in de gegeven situatie is volgens Independer Fortis ASR, die op jaarbasis ? 506,83 duurder is. “Voornamelijk consumenten die een hypotheek samen met een overlijdensrisicopolis sluiten bij één en dezelfde bank, zijn duurder uit dan nodig is”, stelt Independer, volgens wie te vaak alleen naar de hypotheekrente wordt gekeken. “Maar consumenten kunnen in veel gevallen duizenden euro’s besparen als ze kiezen voor een aparte risicopolis.” In het aangehaalde voorbeeld zou een klant van Fortis Bank over de gehele looptijd ruim ? 15.000 kunnen besparen door de polis bij Bouwfonds te sluiten. “Banken moeten een tot 0,3% lagere hypotheekrente aanbieden om de veel hogere premie te compenseren. Het standaardaanbod van banken is over het algemeen het duurste in de markt. Je moet dus niet klakkeloos bij een hypotheek de risicopolis van dezelfde aanbieder sluiten”, zegt Hilhorst. Edmond Hilhorst: “Het standaardaanbod van banken is het duurste in de markt.”

Reageer op dit artikel