nieuws

Independer: onderzoek van Consumentenbond deugt niet

Archief

De Consumentenbond beveelt leden aan om bij het sluiten van een autoverzekering niet alleen af te gaan op een tussenpersoon of vergelijkingssite. Die zouden gebruikmaken van het vergelijkingsprogramma Rolls, waarin onder meer Orion Direct, Ineas en Interpolis niet zijn opgenomen. Volgens Independer verzuimt de bond echter te kijken naar extra kortingen die de consument via de online tussenpersoon kan krijgen.

De goedkoopste autoverzekeringen staan lang niet altijd op vergelijkingssites op internet. Ook tussenpersonen bieden ze vaak niet aan, aldus het gewraakte artikel in de jongste editie van de Geldgids van de Consumentenbond.
De conclusies zijn gebaseerd op een onderzoek van begin april, waarin de premies van bijna alle WA-verzekeraars door de Consumentenbond zijn opgevraagd en vergeleken. De goedkoopste verzekeraars uit het onderzoek bleken Ineas, Verzekeruzelf.nl en Orion Direct.
“Tussenpersonen en vergelijkingssites proberen een zo goed mogelijk advies te geven voor een autoverzekering, meestal met behulp van het vergelijkingsprogramma Rolls. Op de website van Rolls staat dat tussenpersonen alle polissen van alle verzekeringsmaatschappijen objectief kunnen vergelijken. Dat blijkt in de praktijk niet het geval”, aldus de Consumentenbond. Verzekeraars waar online een polis kan worden gesloten, zouden bijvoorbeeld niet zijn opgenomen. “Toch blijken dat vaak goedkope verzekeraars te zijn. Ook de grote verzekeraar Interpolis en verzekeringen die via warenhuizen zijn te sluiten, staan niet altijd in Rolls vermeld”, aldus de bond.
Voordeliger
Independer is het niet eens met deze conclusies. In het onderzoek heeft de Consumentenbond een aantal voorbeeldsituaties laten doorrekenen, waarbij er alleen naar de officiële premies, zonder korting, is gekeken. “De Consumentenbond is ervan op de hoogte dat vergelijkingssites als Independer kortingen van 10% tot 30% op deze premies kunnen aanbieden. Independer heeft daardoor in veel gevallen een voordeliger aanbod dan de ‘winnaars’ uit de test.”
Verder zijn de berekeningen uit het onderzoek gemaakt in april. “Omdat er sinds april weer veel prijswijzigingen zijn geweest, kunnen geen algemene conclusies ten aanzien van de goedkoopste verzekeraars worden getrokken. De top-3 bij Independer wijzigt namelijk elke maand.”
Daarnaast zijn de verschillen in dienstverlening, voorwaarden en acceptatiebeleid tussen de verzekeraars niet meegewogen in het resultaat, aldus Independer, die aandringt op rectificatie.
Verzekeringssite
Ook de Verzekeringssite is het niet eens met de conclusies van de Consumentenbond en zegt meer bronnen te gebruiken dan alleen Rolls en ook de premies van verzekeraars zoals Ineas en Polis Direct toe te voegen aan de vergelijking. “Ineas komt bij de Consumentenbond vaak als goedkoopste uit de bus. Polis Direct gaat in veel situaties 10% onder de goedkoopste premie zitten. Verzekeringssite is de enige die Ineas en Polis Direct wél meeneemt in de vergelijking. Verder zitten in de vergelijking van Verzekeringssite extra kortingen op de tarieven in Rolls. Hierdoor kan een consument meestal toch de scherpste individuele premie vinden.”

Reageer op dit artikel