nieuws

Independer: KEW legt het af tegen losse beleggingsrekening

Archief

In het kielzog van de discussie over de kosten van beleggingspolissen concludeert online intermediair Independer dat het opbouwen van vermogen voor de aflossing van een hypotheek met een losse beleggingsrekening en overlijdensrisicopolis het meeste oplevert.

In de meeste gevallen spaart de klant met zo’n constructie meer op dan met een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW). Gemiddeld levert de beleggings-rekening, gerekend met een brutorendement van 8%, een 11% hoger eindkapitaal op, zo stelt Independer. Het verschil kan oplopen tot 25%.
“Het fiscale voordeel van KEW’s verdampt nagenoeg geheel in een situatie met weinig spaargeld”, aldus Independer. “Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat een beleggingsverzekering bij een hypotheek niet aantrekkelijk is vanwege de hoge kosten en provisies. In vrijwel alle gevallen is een beleggersrekening met een aparte overlijdensrisicoverzekering een beter alternatief.”
Wordt het wetsvoorstel van PvdA en VVD overgenomen (fiscale vrijstelling voor de beleggingsrekening), dan is het verschil in eindkapitaal tussen ‘los’ beleggen en een KEW gemiddeld 18%.
Voorbeelden
Bij een voorbeeldkapitaal van _ 200.000, weinig in te brengen spaargeld en een brutorendement van 8% blijkt Windex Actief van Winterthur het hoogste eindkapitaal op te leveren in een KEW-constructie: _ 178.961. De Nova Polis van Legal & General komt als laagste uit de bus met _ 131.562.
Een beleggingsrekening in box 3 en een aparte overlijdensrisicopolis komt uit op _ 174.177. Dat is lager dan bij Windex Actief en de Opstap Hypotheekverzekering van Reaal; bij vrijstelling in box 1 bedraagt het opgebouwde kapitaal _ 185.098. “In alle gevallen blijkt de uitwerking van het nieuwe wetsvoorstel voordeliger voor de consument.”

Reageer op dit artikel