nieuws

Independer groeit in rol tussenpersoon

Archief

Independer, vooral bekend als productvergelijker op internet, groeit in snel tempo uit tot een van de grootste tussenpersonen van ons land. Vooral voor autoverzekeringen raadplegen veel consumenten de website van het Hilversumse bedrijf om er vervolgens ook tot aanschaf van het product over te gaan.

Independer zegt maandelijks ruim tweeduizend autoverzekeringen te verkopen. Ook levensverzekeringen (overlijdensrisicopolissen en direct ingaande lijfrenten) worden in toenemende mate door consumenten via Independer gesloten. “De conversiegraad van het aantal bezoekers naar het concreet sluiten van een polis ligt bij ziektekostenverzekeringen en hypotheken beduidend lager”, zegt Independer-directeur Edmond Hilhorst. Op jaarbasis leggen zes miljoen Nederlanders een bezoek af aan www.independer.nl. Daarvan hadden er rond de jaarwisseling 2,5 miljoen interesse in de basisverzekering.
Om de conversiegraad bij hypotheken naar een hoger niveau te tillen, werkt Independer aan een uitbreiding van zijn adviseurskorps. Dat moet op termijn zeker veertig koppen tellen (zie pag. 14).
Top-100
Hilhorst doet geen uitspraken over de (provisie)omzet die zijn bedrijf maakt in de hoedanigheid van assurantietussenpersoon. Dat wil de Britse grootaandeelhouder Apax niet, zegt hij. Verwijzend naar het jaarlijks door AM opgestelde overzicht van grootste intermediairbedrijven stelt Hilhorst stelt wel dat “Independer in de top-100 thuishoort”. “Bij meerdere maatschappijen zijn we een grote of de grootste tussenpersoon. Dat bevestigt dat er wel degelijk toekomst is voor klantgerichte en transparante tussenpersonen.”
Op basis van uitlatingen van diverse verzekeringsmaatschappijen schat AM de provisieomzet van Independer over 2005 in op zo’n _ 6 mln. Daarmee zou het bedrijf zelfs tot de vijftig grootste tussenpersonen van ons land behoren. In de omzetschatting zijn de inkomsten uit hypotheken niet meegeteld.
Veruit de grootste
Dat Independer maandelijks tweeduizend autopolissen verkoopt, is terug te zien in de productiecijfers van diverse verzekeraars. “Independer is voor ons een goede intermediair, via wie wij in toenemende mate posten hebben lopen”, zegt Boudewijn van Uden, commercieel directeur van Fortis ASR. Hij wil niet bevestigen dat Independer zelfs op nummer één staat in Utrecht. “Het wisselt per periode, omdat ze sterk op tarieven zijn gericht. Maar we zijn er heel tevreden over.”
Bij Bruns ten Brink, als volmachtbedrijf sterk gericht op autoverzekeringen, is Independer in elk geval de grootste tussenpersoon. “Veruit de grootste zelfs”, stelt directeur Donald Lupescu. “Van de 82.000 polissen lopen er een kleine 10% via Independer. Independer is in 2002 schoorvoetend begonnen en vanaf 2004 echt aan de gang gegaan. Vorig jaar was er een geringe toename, maar in het eerste kwartaal van dit jaar zorgt Independer weer voor 10% groei. Naast autoverzekeringen brengen ze bij Bruns ten Brink ook regelmatig particuliere pakketverzekeringen binnen.”
Top-10
Bij Aegon heeft Independer qua productie inmiddels het formaat van een middelgroot assurantiekantoor. “Ze zijn bij ons alleen actief met autoverzekeringen.” Nationale-Nederlanden laat een zelfde geluid horen. “Met alleen autoverzekeringen levert Independer bij ons een productie aan die qua omvang gelijk is aan die van een gemiddeld assurantiekantoor.”
Bij Reaal staat de internetaanbieder duidelijker op het netvlies: “Independer is voor Reaal één van de grootste aanbieders van nieuwe polissen. In Auto levert Independer veel productie en staan ze in de top-10 van Reaal.”
“Independer groeit bij AXA met tientallen procenten per jaar. Ze staan inmiddels bij de vijftig grootste tussenpersonen”, verklaart Jan Boogaard, directeur Schade bij AXA.
Bij London Verzekeringen (Allianz), eveneens een voornaam autoverzekeraar, doet Independer het redelijk, maar niet denderend. “Ook andere internetaanbieders (Netpolis, Verzekeruzelf) doen het redelijk tot goed. Deze drie partijen staan bij ons in de top-20”, zegt directeur Hein Aanstoot.
Hét voorbeeld
Univé, een grote autoverzekeraar, houdt zich op de vlakte over de rol van Independer als aanbrenger van nieuwe polissen. “Independer is een van de verkoopkanalen, met name voor autoverzekeringen. Maar de productie overtreft niet die van onze andere kanalen.”
Delta Lloyd is nog korter van stof: “We doen zaken met Independer; meer zeggen we er niet over.” In 2004 gaf toenmalig Delta Lloyd-directeur Frank Elion aan dat hij Independer zag als “het voorbeeld als het gaat om het aanbieden en sluiten van particuliere schadeverzekeringen”.
Avéro Achmea heeft Independer ook als tussenpersoon in de boeken staan. “Maar verhoudingsgewijs is het volume dat ze bij ons onderbrengen niet omvangrijk. Ze doen wat in ziektekosten, verder niet veel.” Bij Generali behoort het internetbedrijf nog niet tot de honderd grootste kantoren.
Levensverzekeringen
Het sluiten van verzekeringen via Independer beperkt zich niet tot eenvoudige schadeverzekeringen alleen. Levensverzekeraar Legal & General zet polissen voor overlijdensrisico’s en gouden handdrukken af via de website. “Independer is voor ons een middelgrote tot grote tussenpersoon. Sinds 2004 is de productie redelijk constant”, meldt directeur Arno Dolders. “Gouden-handdrukpolissen verlopen overigens via hun adviseurs.”
Een andere levensverzekeraar, Leidsche Verzekeringen, sloot vorig jaar ruim vijfhonderd overlijdensrisicoverzekeringen, waarvan 35% via Independer. DBV noemt Independer “een interessante tussenpersoon”, die producten verkoopt in de categorieën hypotheek, overlijdensrisico en lijfrenten.
Waardeloos
Cas Verhage, directielid van schadeverzekeraar Noordhollandsche van 1816, heeft een duidelijk afwijkende mening. “Independer heeft geen aanstelling van ons en krijgt die ook niet. Ik vind het een waardeloze partij, die geen kwaliteit levert. Het past niet binnen onze doelstellingen om met een dergelijke partij zaken te doen.”
Namens Fortis ASR spreekt Van Uden dat laatste tegen. “Ik heb geen indicaties van een slechte kwaliteit van de productie. Als dat zo zou zijn, zou ik dat zeker hebben gehoord.”

Reageer op dit artikel